BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Bijzondere ‘Heel Holland Bakt’ serie!

Bijzondere ‘Heel Holland Bakt’ serie!

Oven aan en stof die taartvorm maar af...

Goed nieuws: op zondag 5 september start een speciaal Heel Holland Bakt seizoen. André van Duin, Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden proeven de baksels van zeven bakkers die we kennen uit eerdere seizoenen.

Bekende gezichten

In Heel Holland Bakt Nog een keer koken oud-bakkers Narcis, Jacques, Filiz, Hidde, Manuela, Gwenn en Cas nog een keer de sterren van de hemel. Zondag trappen ze af met een speciale appeltaart, gevolgd door een technische opdracht waar geen keukenapparatuur aan te pas komt en een krokant spektakelstuk. En ja, dat gaat niet zonder problemen… Vanaf zondag 5 september wekelijks om 20.30 uur bij MAX op NPO 1.

Duik zelf de keuken in

Om alvast in de bakstemming te komen delen we het recept van een heerlijke chocoladetaart met kriekenbier

Ingrediënten
chocoladecrème: 400 ml slagroom ■ 200 g pure chocolade, in kleine stukjes
chocoladetaart: 200 g boter + extra om in te vetten ■ 350 g suiker ■ 2 eieren ■ 1 vanillestokje, zaadjes eruit geschraapt ■ 250 ml kersenbier of kriekenbier (slijter) ■ 85 g cacaopoeder, gezeefd ■ 3 tl bakpoeder, gezeefd ■ 225 g bloem, gezeefd
Ook nodig: 2 bakvormen van 20 cm Ø
Gebak (12 personen). bereiden ± 50 min | oven ± 40 min | afkoelen ± 2 uur

Bereiding

Verwarm oven voor op 180°C. Kook voor de chocoladecrème de slagroom in tot 200 ml. Vet ondertussen voor de taart twee ronde dichte bakvormen van 20 cm Ø en 8 cm hoogte in met boter. Mix de suiker en boter in mengkom keukenmachine (of elektrische handmixer) tot het licht van kleur, luchtig en romig is (7-10 min.). Voeg eieren een voor een toe samen met de vanillezaadjes en mix goed egaal. Voeg al mixend het bier toe en blijf kloppen totdat het goed is opgenomen. Spatel luchtig het cacaopoeder, bakpoeder en de bloem er in delen doorheen. Breng 200 ml water aan de kook en voeg dit langzaam toe tot het een gladde massa is geworden. Verdeel het beslag over de bakvormen, bak 30-40 min. tot een satéprikker er schoon uitkomt. Laat afkoelen.

Chocoladecrème

Zet voor de chocoladecrème een kom boven een pan kokend water en zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Doe het vuur uit zodat het water van de kook af is. Giet de ingekookte slagroom in de kom en leg de chocolade erin. Roer af en toe en laat de chocolade smelten. Laat afkoelen tot het wat dikker is en goed over de taart gestreken kan worden. Stort een van de taarten voorzichtig op een plat bord of taartschaal. Verdeel met een spatel 1/3 van de chocoladecrème over de bovenkant. Zet de andere taart er voorzichtig op. Verdeel de rest van de chocoladecrème erover.

Meer lekkere recepten staan in Zin 10. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je eenvoudig online.
Productie: Mister Kitchen. beeld: Ernie Enkelaar. bewerking: Trudelies Schouten