BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Meditatiemuziek: wanneer luister je er wel en niet naar?

Meditatiemuziek: wanneer luister je er wel en niet naar?

Mindfulness-expert Marisa Garau legt het uit

Meditatiemuziek kan je een duidelijke focus geven wanneer je een dagelijkse meditatie-beoefening op wilt zetten. Wel is het dan belangrijk dat je weet wanneer meditatiemuziek je doel ondersteunt, en wanneer niet. Mindfulness-expert Marisa Garau legt uit wat de twee doelstellingen van meditatie zijn, en of je daar wel of geen meditatiemuziek bij moet kiezen.

Energetische kracht

Enige tijd geleden volgde ik een training om dieren met de energetische kracht van Reiki te genezen. Jacky, de Reiki-master die mij zou initiëren in deze eeuwenoude Japanse healing filosofie, zette voor elk van de vier initiatie-inwijdingen specifieke meditatiemuziek op. Zij deed dit om zich goed te kunnen focussen en in de juiste mindset te komen. Zelf vond ik de klanken ook erg prettig. Het gaf status en diepgang aan het ritueel, en het zorgde ervoor dat ik me beter kon concentreren op de duidelijk voelbare energie die uit haar handen straalde. Maar toen ik eenmaal weer thuis was en Jacky’s meditatiemuziek opzette om mijn Reiki-huiswerk te doen, leken de mooie klanken hun impact te hebben verloren. Sterker nog: de muziek verstoorde mijn concentratie en begon zelfs te irriteren. Ik besloot verder te oefenen zonder muziek, waardoor ik al snel in een diep meditatieve toestand raakte en goede resultaten boekte voor de hond waarmee ik oefende.

Handig hulpstuk

Als je met meditatie begint, kan meditatiemuziek echter wel een handig hulpstuk zijn. Het is wel belangrijk dat je de twee doelstellingen van meditatie kent. Want in tegenstelling tot populair bijgeloof probeer je met meditatie niet ‘weg’ te raken, of je denken stop te zetten. Mediteren doe je om één van deze twee doelen te bereiken:

Concentreren op voelen en luisteren
Je gebruikt meditatie om energie uit het drukke denken te laten ontsnappen. Dit doe je door je te concentreren op sensaties in je lichaam. Door te focussen op wat je in je lichaam voelt, kom je makkelijk uit je hoofd. Zo kun je dat drukke denken rustig naar de achtergrond schuiven en in een staat van diepe rust komen.

Observatie
Met meditatie observeer je je eigen denken om te leren inzien dat het ego niet de waarheid verkondigt. Het ego babbelt onophoudelijk tegen ons aan, en vertelt ons dingen als: ik ben dom, ik ben onzeker, ik ben sloom, ik ben slechter dan anderen, ik ben beter dan anderen. Dit geklets is niet waar… het is slechts hersenactiviteit. Want je bent immers helemaal niet dom, onzeker, sloom, of slechter of beter dan anderen — het zijn louter oordelen die alleen in het denken bestaan, en het is beter voor je emotionele welzijn om de subjectiviteit van deze praatjes te leren inzien. Met meditatie observeer je al deze denk-activiteit zonder erover te oordelen. Op deze manier leer je de praatjes van het ego te doorzien, en niet zo serieus te nemen.

Wanneer is meditatiemuziek nuttig?

Het zijn deze twee doelstellingen die bepalen wanneer meditatiemuziek je beoefening ondersteunt, en wanneer niet.
Muziek als focuspunt
Als je meditatie inzet om je denken naar een focuspunt te trekken, zodat het geen ruimte over heeft om te piekeren en zo stress te triggeren, dan kun je meditatiemuziek prima inzetten. In plaats van te luisteren naar processen in je lichaam, zoals je hartslag of ademhaling, kun je je aandacht nu focussen op luisteren naar geluiden in de buitenwereld. En muziek is dan natuurlijk een logisch en dankbaar focuspunt.

Het effect van stilte
Wil je je denken echter observeren en inzicht krijgen in de inhoud van de praatjes die constant in je hoofd rondmalen, dan raad ik je af om meditatiemuziek op te zetten. Je meditatie is veel effectiever als je in stilte naar je eigen denk-processen kunt kijken… dat is immers al druk en luid genoeg! Muziek eist aandacht op, en dat verstoort de aandacht die je wilt gebruiken om je eigen denken te analyseren.

Ego’s eisen
Nu ik in mijn Reiki-training steeds meer honden en poezen behandel, maak ik zelf regelmatig gebruik van meditatiemuziek. Ik heb gemerkt dat het de dieren op hun gemak stelt, en het helpt mij om een meditatieve mindset te creëeren. Met meditatiemuziek kan ik sneller in tunen op het lichaam van het dier en op een ontspannende manier helende energievelden oproepen. Ook merk ik dat ik minder bezig ben met ego’s eisen zoals ‘presteren’ en ‘succes behalen’. Dankzij meditatiemuziek kan ik het innerlijke ego-geklets loslaten en trauma in het dier opmerken en oplossen.

Uit je hoofd

Meditatiemuziek is een handig stuk gereedschap als je uit je hoofd en in je lichaam wilt komen om dat drukke denken even naar de achtergrond te schuiven. Wil je echter het drukke denken zelf observeren, dan is stilte je beste maatje.

Loslaten
Marisa Garau (52)

Over Marisa Garau

Tien jaar lang runde Marisa Garau (52) haar eigen reclamebureau in Amsterdam. Daarna verhuisde ze met haar man en poezen naar Nieuw-Zeeland waar ze internationale bestsellers over mindfulness schrijft. Samen met haar man produceert Marisa haar eigen olijfolie en runt ze haar online Growing Mindfulness platform waar je meer interessante inzichten en praktische tips vindt in haar uitgebreide artikel over meditatiemuziek