Hierdoor voel je je zo moe!
Krijg meer energie met deze zes tips
Voel jij je regelmatig moe en futloos? Dan kan het zomaar zijn dat een paar van de volgende dagelijkse gewoontes daarvan de oorzaak zijn.
Kijken naar beladen tv-programma’s
Veel kijken naar emotioneel beladen tv-programma’s of series kan leiden tot mentale uitputting. Dat zit zo. Als kijker identificeer je je vaak zonder dat je er erg in hebt met de hoofdpersoon uit het programma waardoor je (bijna) dezelfde emoties ervaart. Het kost vervolgens veel mentale inspanning om die emoties na het kijken kwijt te raken, zo legt de Amerikaanse psychiater Tyson Lippe uit aan Huffington Post. Zijn advies: kies je series en programma’s zorgvuldig uit. “Houd bij hoe bepaalde programma’s jou laten voelen gedurende de dag. Zo kun je ontdekken wat je het beste niet meer kunt bekijken.”
Werken tussen de rommel
Het is niet verstandig om aan een rommelige tafel of in een chaotische ruimte te werken. Want daardoor moet je je veel meer focussen op de dingen die gedaan moeten worden. En kan het dus langer duren voordat het werk is gedaan. Tip: maak elke dag tien minuten vrij om je bureau of werkkamer op te ruimen.
Te veel vooruit plannen
Goed plannen is altijd een goed idee maar té veel vooruit plannen is niet slim. Je houdt dan geen ruimte over voor flexibiliteit omdat je te veel in de toekomst leeft en te weinig in het ’nu’. Hierdoor is het soms lastiger om opmerkzaam te blijven en taken op het moment zelf efficiënt uit te voeren. Uiteindelijk kan dit zelfs resulteren in mentale uitputting.
Fel licht in de avond
Als je ’s avonds (of zelfs ’s nachts) de lichten in huis niet dimt, denkt je brein dat het overdag is. De Amerikaanse psychiater Lippe: “Hierdoor maken de hersenen minder melatonine aan, een slaapbevorderend hormoon en raakt de slaap-waakcyclus verstoord. Dat kan vervolgens leiden tot slapeloosheid, een slechte slaapkwaliteit en vermoeidheid.”
Weg met die verveling
Lamlendig rondhangen slurpt energie. Zingeving daarentegen is een belangrijke bron van energie. Dingen doen waar anderen maar ook wijzelf ons juist beter door gaan voelen. Probeer de komende tijd eens dingen te ondernemen waar je altijd al zin in had maar nooit toe kwam. Een eetclub beginnen. Spelletjes doen met de kleinkinderen. Meer eropuit met de hond of gewoon lekker wandelen. Zoek het in elk geval buiten de piste van de prestatie; doe het puur en alleen voor je plezier. Haken, schilderen, tuinieren, sporten: het helpt allemaal bij het broodnodige ‘loslaten’.
Uitstellen vervelende klusjes
Een nieuwe zorgverzekering regelen, een boze vriendin terugmailen, de vaatwasser uitruimen. Het zijn van die dingen die je graag zo lang mogelijk uitstelt, maar eigenlijk is het beter om vervelende klusjes meteen te doen. Anders wordt de to do-lijst alleen maar langer, en dat kan zorgen voor mentale uitputting. Je loopt dan immers de hele dag rond met dingen in je hoofd die je nog moet doen.