Hoe stel ik mijn man gerust?
Willem van der Does geeft advies
De man van Marlène is bang dat hij ziek is. Hoogleraar Klinische Psychologie Willem van der Does (1960) geeft advies.
Angst
Mijn man is hypochonder. Altijd al geweest maar met het ouder worden wordt het erger. Hij is bang dat hij kanker krijgt – of dat hij het al heeft. Zijn huisarts laat één keer per jaar bloedonderzoek doen maar dat zou eigenlijk elke maand moeten om hem een beetje rustig te houden. Ik denk dat de huisarts het onderschat; anderen zien niet hoe gespannen hij vaak is. Daar word ik ook bang van – dat ‘ie van de stress kanker krijgt of een hartinfarct. Zo duur is dat onderzoek niet. Heeft een second opinion zin, over hoe vaak hij onderzocht moet worden?
Marlène
Beste Marlène
Die jaarlijkse check-up houdt de angst misschien juist wel in stand. De dagen erna is hij even gerustgesteld maar in de weken ervoor is de stress pas echt hoog. Maandelijks onderzoek gaat hetzelfde patroon opleveren: even gerustgesteld, maar ja, ‘ze kunnen ook iets gemist hebben’. Dat leidt tot twijfel en stress. En stress leidt tot klachten, pijntjes bijvoorbeeld, die tot nog meer stress leiden want is het geen kanker? Enzovoort. Antidepressiva kunnen in dit geval helpen, ook als er geen depressie is. Cognitieve gedragstherapie is minstens zo effectief en heeft minder kans op bijwerkingen. Dus ik adviseer je man om dat te proberen. Zo’n toen tot vijftien sessies zou behoorlijk verbetering moeten brengen, misschien komt hij er wel helemaal vanaf. Zelfhulpboeken en websites zijn er ook, zou hij ook kunnen proberen. Meestal is enige begeleiding nodig, dus geef het niet op als zelfhulp niet werkt.
Wat vind jij?
Hoe zie jij dit? Of heb je een tip voor Marléne? Wij horen het graag.
Prangende vraag? Mail hem naar redactie@zin.nl o.v.v. ‘Dr. Does’. Meer vragen staan in Zin 12. Nu in de winkel of bestel dit nummer online.