Goede voornemens. Zo houd je vol
Zeven tips om je doel te bereiken
Een nieuw jaar staat voor een frisse, nieuwe start. Dat zorgt voor motivatie om dingen te doen (vaker sporten, gezonder eten) en te laten (minder wijn drinken, stoppen met roken). Helaas zijn sommige goede voornemens te ambitieus, waardoor je soms je doel niet kunt halen. Soms voel je je sterk maar vroeg of laat ben je een keer moe, verdrietig of teleurgesteld en houd het dan óók maar eens vol. Met deze 7 tips lukt het misschien wel om je goede voornemens wel vol te houden!
Realistisch?
Bepaal eerst of je doel realistisch is. Je wilskracht is als een spier: hij kan sterker worden door training maar hij kan niet altijd gespannen staan. En hij kan overtraind raken. Wil je drie keer in de week gaan sporten? Misschien is één keer per week makkelijker te realiseren.
Plan stappen
Het indelen van je doel in concrete stappen, werkt vaak prettig. Wat heb je nodig voor de eerste stap? En voor de tweede? Welke ‘supporters’ zou je willen inschakelen? Door het ze eerst te vragen en vast te leggen, committeer je jezelf ook nog meer.
Visualiseren
Betrek zoveel mogelijk zintuigen bij het visualiseren van je doel: hoe zou het bereikte doel voelen? Wie zullen je aanmoedigen? Een moodboard maken kan helpen.
Wat heb je nodig?
Bedenk welke competenties je nodig hebt om je doel te bereiken. Misschien beheers je ze al? Waarin heb je dat ervaren? Denk levendig na, dat geeft vertrouwen in je kunnen.
Kleine veranderingen
Benoem het kleinst mogelijke stapje dat je in de goede richting kan zetten. Als je voortaan een uur eerder wil opstaan, begin dan met de wekker een minuut eerder te zetten. Elke minuut die je lukt geeft weer moed voor de volgende stap.
Zet het op papier
Schrijf een brief vanuit de toekomst aan een goede vriendin. Daarin beschrijf je hoe je je voelt nu je doel bereikt is. Niet echt opsturen die brief, maar gewoon zelf af en toe doorlezen.
Beloning
Beloon jezelf voor het zetten van stappen in de goede richting. Door die momenten te markeren, houd je moed. De dopamine die je aanmaakt zorgt dat je ook weer meer wil. En dat helpt je bij het nemen van de volgende stap.
Houd moed
Uit onderzoek blijkt dat 25% van de goede voornemens al faalt binnen 2 weken na de start van een jaar. Op de lange termijn slaagt minder dan 10 procent van de mensen in het behalen van hun doel. Maar houd moed! Het betekent namelijk niet dat goede voornemen niet kunnen werken.