Nadia Zerouali maakt de Vrijheidssoep
‘Ik hoop dat soep op Bevrijdingsdag net zo’n traditie wordt als oliebollen met Oud en Nieuw’
Net als voorgaande jaren is er ook dit jaar weer een Vrijheidssoep. Dit keer komt het recept uit de keuken van chef Nadia Zerouali, bekend van haar kookboeken, de Couscousbar en het televisieprogramma BinnensteBuiten. Nadia liet zich inspireren door haar moeders harira en maakte haar eigen versie van deze Marokkaanse soep: “Met mijn Vrijheidssoep kun je alle kanten op!”
Koken dus. Laat dat maar aan Nadia over. Toen het Nationaal Comité 4 en 5 mei haar vroeg de Vrijheidssoep te maken, twijfelde ze geen moment. Ze wist meteen welke soep het moest worden: harira, naar de versie van haar moeder. “Dat is echt mijn favoriete soep. We eten ‘m thuis altijd tijdens de ramadan, om het vasten te breken. Zodra de zon onder is – het moment waarop er weer mag worden gegeten – begin je het diner met soep. Harira is bedoeld om te delen. Je kunt de soep absoluut niet in een kleine hoeveelheid maken, iedereen moet er van kunnen eten”
Vrijheidsmaaltijden
De Vrijheidssoep – voorheen Vrijheidsmaaltijdsoep – dient ter ondersteuning van de Vrijheidsmaaltijden. Die worden elk jaar op Bevrijdingsdag georganiseerd door de lokale 4 en 5 mei comités, Oranjeverenigingen, organisaties en buurtbewoners. Organisatoren kunnen de Vrijheidssoep zelf koken of een blik open trekken. Of je de soep nu vers maakt of voor kant-en-klaar gaat, zolang de soep het gesprek over vrijheid maar op gang brengt. “Daar staat 5 mei voor mij voor: altijd het gesprek aangaan, zelfs als je lijnrecht tegenover elkaar staat. En ja, praten gaat makkelijker met eten, daar geloof ik echt in.”
Niemand uitsluiten
Je leven kunnen leven hoe jij dat wil, dat is voor Nadia vrijheid. Daar komt altijd verantwoordelijkheid bij kijken. “Het betekent niet dat je alleen maar doet wat je zelf wil en je eigen zin doordrukt. Het woord ‘vrijheid’ wordt vaak verkeerd gebruikt. Het moet niet zo zijn dat mijn vrijheid ten koste gaat van die van jou.” Wanneer mensen alleen maar voor zichzelf of voor de rechten van hun eigen groep opkomen, vindt ze dat soms lastig te begrijpen. “Als je weet hoe het is om uitgesloten te worden, zou je toch denken dat je dat gevoel niemand toewenst?”
Traditie
Als Nadia nu aan mensen vertelt dat zij dit jaar de Vrijheidssoep maakt, moet ze vaak nog uitleggen wat dat inhoudt. Hetzelfde geldt voor de Vrijheidsmaaltijden. Ze hoopt dan ook dat het organiseren van of het deelnemen aan een Vrijheidsmaaltijd overal in Nederland een breed gedragen gewoonte wordt. Omdat Bevrijdingsdag, zoals ze zelf zegt, een hele inclusieve viering is. “Alle Nederlanders mogen en kunnen meedoen, ongeacht hun religie, afkomst of geaardheid. 5 mei is echt voor iedereen.” Voor ze haar keuken weer induikt, moet haar nog één wens van het hart: “Ik hoop dat soep op Bevrijdingsdag net zo’n traditie wordt als oliebollen en appelbeignets met Oud en Nieuw.”
De Vrijheidssoep van Nadia Zerouali
(Ingrediënten voor 4 personen)
- 2 uien
- 2 blikken gepelde tomaten (of 1 kg verse rijpe tomaten)
- 1 flinke bos bladselderij
- 1 bos bladpeterselie
- 3 liter water
- 1 dl milde olijfolie
- 100 g gedroogde bruine linzen
- 1 el kurkuma
- 1 el ras el hanout
- 1 el paprikapoeder
- 1 el gemberpoeder
- peper en zout
- 2 volle el tomatenpuree
- 1 pot of blik (ca. 500 g) kikkererwten, goed gewassen en uitgelekt
- 4 volle el maïzena of bloem
Bereidingswijze
1. Pel de uien en snijd ze grof. Was de bladselderij, bladpeterselie en snijd ze grof. Pureer de uien met de tomaten, groene kruiden en het water met een staafmixer of in een blender tot een vrij glad mengsel.
Tip: past het niet in één keer in de blender? Splits het dan op in porties en begin met het water. Portie 1: pureer de uien, groene kruiden en 1 liter water. Portie 2: pureer 1 liter water, 2 blikken gepelde tomaten en restje groene kruiden. Voeg de laatste liter water aan de pan toe.
2. Breng in een grote soeppan het tomatenmengsel met de milde olijfolie, de linzen, alle specerijen, de tomatenpuree en wat peper en zout aan de kook.
3. Laat de soep op matig hoog vuur in ca. 35 minuten gaarkoken. Breng verder op smaak met peper en zout.
4. Voeg de kikkererwten toe en kook ze nog ca. 10 minuten mee.
5. Om de soep te binden: maak in een kom een bloempapje door de maïzena of bloem met een flinke scheut water te mengen en tot een glad papje te roeren.
6. Klop het al roerende met een garde door de soep tot deze licht gebonden en fluwelig is. Laat de soep niet meer koken maar alleen een paar minuten zachtjes pruttelen.
Serveertip!
Serveer de soep met bijvoorbeeld vers Marokkaans brood of knapperig stokbrood. Lekker voor erbij: dadels! Garneer de soep met fijngesneden koriander en/of peterselie. Geef er een partje citroen bij om naar smaak aan je soep toe te voegen. Roer eventueel een handje (geroosterde) vermicelli in de laatste stap door de soep en laat deze gaar worden. Hou je van een extra gevulde soep? Gaar in blokjes gesneden zoete aardappel of pompoen mee. Liever wel vlees of kip? Voeg die dan aan het begin van het kookproces aan het tomatenmengsel toe. Kook de soep net zo lang totdat het vlees of de kip gaar is voordat je de linzen toevoegt.
Tekst: Daphne van Breemen Foto’s: Merlijn Doomernik