BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Stressincontinentie

Stressincontinentie

Wat is het en wat doe je eraan?

Iets wat we liever niet meemaken, maar misschien wel herkennen: onvrijwillig urineverlies. Helaas overkomt dit veel mensen, ongeacht hun leeftijd of geslacht. Ben je ouder dan 45 jaar? Dan is het helemaal geen gek verschijnsel. Met deze tips word je weer baas over eigen blaas.

Urineverlies kan voor ongemak en beperkingen in het dagelijks leven zorgen. Daarom vertellen we je de veelvoorkomende oorzaken en geven we praktische tips om ermee om te gaan. Als je weet welke opties je hebt om incontinentie te beheren en de impact ervan te verminderen, zal het je minder belemmeren en zul je zelfverzekerder in het leven staan! 

Stressincontinentie: wat is het?

De meest voorkomende vorm van urine-incontinentie is stressincontinentie, ofwel inspanningsincontinentie. Hierbij verliest je onvrijwillig urine als gevolg van druk of stress op de blaas. De bekkenbodemspieren en het sluitspiermechanisme van de blaas functioneren hierbij niet goed, waardoor urineverlies optreedt tijdens fysieke activiteiten of inspanningen die druk uitoefenen op de buik en het bekkengebied. Activiteiten die het triggeren zijn onder andere:

  • Niezen
  • Hoesten
  • Lachen
  • Springen
  • Rennen
  • Zwaar tillen
  • Plotseling van houding veranderen

Door deze activiteiten ontstaat er een plotselinge toename van de druk in de buikholte en daarmee op de blaas. Wees je dus bewust van zulke activiteiten en bereid je er ook op voor als je last hebt van incontinentie. Hieronder geven we je tips voor hoe je dit onder controle krijgt en hiermee omgaat.

Tip 1. Plas op geplande tijden

Hoewel het misschien gek klinkt, kan gepland plassen helpen bij het trainen van de blaas. Ga consequent om de zoveel tijd naar de wc, bijvoorbeeld elk (half) uur. Zo leer je om meer urine vast te houden en het aantal toiletbezoeken te verminderen. Vooral het gevoel van urgentie wordt verminderd en dit kan al een groot verschil maken. 

Tip 2. Gebruik de juiste materialen

Soms is het helaas te lastig om het plassen goed te managen. Dit is niet gek en komt vaker voor. Gelukkig is er tegenwoordig steeds beter incontinentie materiaal op de markt. Denk aan absorberende slips die niet opvallen, droog aanvoelen en je gewoon kunt wassen. Ook inlegkruisjes worden steeds dunner waardoor je bijna niet meer voelt dat je ze draagt.

Tip 2. Overweeg levensstijlaanpassingen

Het aanpassen van bepaalde levensstijlfactoren kan ook helpen bij het beheersen van stressincontinentie. Heb je last van ongewenst urineverlies, dan kun je bijvoorbeeld overwegen om minder drankjes te drinken die je blaas kunnen irriteren. Denk aan dranken met cafeïne, zoals koffie en bepaalde theesoorten. Maar ook alcohol en koolzuurhoudende drankjes kun je beter mijden. 

Tip 3. Train je bekkenbodemspieren

Een andere manier om beter urine vast te houden is door het trainen van de bekkenbodemspieren door middel van bijvoorbeeld ‘Kegeloefeningen’. Deze oefeningen kunnen helpen je bekkenbodemspieren te versterken en de controle over je blaas te verbeteren. Helaas duurt het wel een tijdje voordat de spieren sterker worden. Maar met geduld en consistentie kan dit een effectieve strategie zijn om stressincontinentie te verminderen!

Tip 4. Praat erover 

Door het vergroten van het bewustzijn en begrip rondom stressincontinentie kunnen we het stigma verminderen en mensen aanmoedigen om tijdig hulp te zoeken. Het is essentieel dat degenen die lijden aan urineverlies de steun en middelen krijgen die ze nodig hebben om een actief en zorgeloos leven te leiden, vrij van de beperkingen van urineverlies.

Met bovenstaande tips krijg je steeds meer controle over je blaas en wordt de incontinentie hopelijk snel minder. Zo kun je weer zorgeloos op pad!