75 jaar nadat Lily Ebert werd gered!
Hoe ik Auschwitz overleefde
Ze is al 98 jaar en nog altijd buitengewoon levenslustig. Haast elke dag onderneemt ze wel iets nieuws. Lily Ebert (1923) schreef samen met Dov, een van haar 34 achterkleinkinderen, een onvergetelijke familiekroniek over haar leven van Hongarije naar Auschwitz, van Israël naar Londen, dat je in één ruk uitleest.
Fascinerend, hartverscheurend maar evengoed oprecht en verlossend is Lily’s verhaal. Hoe zij na Auschwitz de dodenmars wist te overleven door een ongelooflijk voorval en hoe ze decennia later in contact kwam met de familie van de soldaat die haar redde. Lily Ebert ontving een British Empire Medal voor haar bijdrage aan bewustzijn en educatie over de Holocaust en niet voor niets: ze zet zich daar nog altijd elke dag voor in.
Omdat we vandaag de vrijheid vieren, kozen wij van Zin uit Lily’s belofte als leesfragment het moment dat Lily en haar twee zussen – nadat ze op 13 april 1945 door de Amerikanen zijn bevrijd uit Auschwitz – bij een Duits aristocratisch gastgezin worden ondergebracht. En voor het eerst sinds ondenkbaar lang weer echte maaltijden krijgen, nieuwe jurken voor zichzelf kunnen naaien en in een bed met lakens en een echt matras mogen slapen.
Nieuwsgierig naar het complete, onvoorstelbare verhaal van Lily? Maak kans op een van de vijf exemplaren die wij van Zin weggeven. (onder het fragment).
Uit: Lily Ebert, Lily’s belofte (Luitingh-Sijthoff, € 20,99)
Win met Zin
Wij mogen 5 boeken weggeven van Lily. Vertel in de comments waarom jij haar boek wil lezen en wie weet ontvang je het thuis. DEZE WINACTIE IS AFGELOPEN. DE WINNAARS ONTVANGEN OP 2 JUNI EEN BERICHT VIA MAIL.
Over het boek
Lily Ebert leidde een gelukkig leven in Hongarije, maar daar kwam abrupt een einde aan toen ze in 1944 met haar familie naar Auschwitz-Birkenau werd afgevoerd. Haar moeder, een broer en zus werden bij aankomst meteen vermoord. Lily zou er vervolgens alles aan doen om te zorgen dat zij en haar twee andere zussen wel zouden blijven leven.
Na Auschwitz werd het drietal als dwangarbeider tewerkgesteld in een munitiefabriek bij Leipzig en van daaruit op een dodenmars gestuurd. Ze overleefden het ternauwernood, gered door een Amerikaanse soldaat die Lily een bankbiljet gaf met daarop geschreven good luck and happiness.
75 jaar later vindt haar achterkleinzoon het bankbiljet. Via sociale media komt Lily uiteindelijk in contact met de nabestaanden van de soldaat.
Lily’s belofte (Luitingh-Sijthoff, € 20,99)
Over de schrijver
Lily Ebert (1923) bouwde na de oorlog een bestaan op in Israël, en later in Londen. Ze heeft tien kleinkinderen en 34 achterkleinkinderen onder wie Dov, die haar in contact bracht met de nabestaanden van de soldaat die haar bevrijdde. Dov tekende vervolgens haar verhaal op. Lily is een graag geziene gast op scholen en als spreker op events.