Azië > Amsterdam: het beste van Oost in West
In Azië > Amsterdam vertellen de mooiste voorwerpen uit Azië de spannendste verhalen uit de Gouden Eeuw. Naast de expositie kunnen bezoekers zich laten meevoeren in de luxe van dit tijdperk met lezingen, rondleidingen en colleges.
De komst van Aziatische schatten uit China, Japan, India en Batavia bracht in de 17de eeuw een enorme sensatie teweeg. Het Rijksmuseum toont de mooiste voorwerpen die de interieurs van de steeds rijker wordende elite verfraaiden en de Europese smaak van Parijs tot aan Sint Petersburg voorgoed veranderden. Van latwerk, ivoor, zilver en zijde tot ebbenhout, sieraden en heel veel porselein.
De terugkomst in Amsterdam van de tweede expeditie naar Oost-Indië (1599) – Hendrik Cornelisz. Vroom.
Culturele verdieping
Naast de tentoonstelling organiseert het museum een mooi randprogramma. Met de Rijkslezingen bieden gerenommeerde sprekers inzicht en verdieping bij de voorstelling:
Nederlandse Aziatica en kijk op China op zondag 8 november.
Over het leven van Petronella van Hoorn op zaterdag 14 november.
Over het leven van Cornelia Cnoll op zondag 13 december.
Nieuwsgierig naar de geheimen achter de kunstschatten in het Aziatisch Paviljoen van het museum? In het Rijkscollege Aziatische Kunst worden ze prijsgegeven:
Japan en China, met als topstukken de Tempelwachters en de collectie kimono’s op vrijdag 20 november.
Indonesië en Cambodja, met als topstuk de Boeddha uit Oost-Java op vrijdag 27 november.
India, met als topstukken Shiva als Koning van de dansers en een Hemelse schoonheid op vrijdag 4 december.
Het Amsterdam van de Gouden Eeuw
Op 6, 11, 13, 21 en 28 november zijn er avondopenstellingen. Tijdens een Avondje Azië kunnen bezoekers in alle rust de tentoonstelling bekijken met een lezing door experts. U kunt ook op een ander moment kiezen voor de rondleiding Azië > Amsterdam, die u meeneemt naar de highlights. Liever buiten op pad? Haal dan de gratis stadswandeling op bij de informatiebalie en ontdek in vijftien stops de verhalen achter de objecten en personen uit de expositie.
Bekijk hier vast een voorproefje:
Azië > Amsterdam: Luxe in de Gouden Eeuw, t/m 17 januari 2016 bij het Rijksmuseum (Amsterdam). Klik hier voor praktische informatie en alle activiteiten.
Bovenstaand beeld v.l.n.r.:
Kist beschilderd met bladranken, bloemen, vogels en een wapenschild met het monogram VM (1618) – Willem Kick.
Sjah Jahan en zijn zoontje, Rembrandt Harmensz. van Rijn (1656-1658) – Anoniem.