Meimaand, bijmaand
To bee or not to bee
De honingbij speelt een cruciale rol bij het in stand houden van een gezond en evenwichtig ecosysteem. Maar de geelzwarte bestuivers hebben het zwaar. Op 20 mei is het Wereld Bijendag en hebben we extra aandacht voor dit bijzondere insect. Naast ideeën over hoe jij de honingbij kunt helpen, tippen we ook een superleuke bijenfotowedstrijd.
Wereld Bijendag
Bijen spelen een onvervangbare rol bij het bevruchten van bloemen en zorgen zo voor de voortplanting van talloze plantensoorten. Zonder bijen geen fruit, groenten, noten, koffie of katoenen kleding. Mei is de bijenmaand. Er is dan zoveel te doen voor de honingbij! Bestuiven en tegelijkertijd nectar en stuifmeel halen uit bloemen en planten, honing indikken, jonge bijen voeren en ga zo maar door. Ook de koningin is druk, ze legt in mei maar liefst 1500-2000 eitjes per dag
Fotowedstrijd Bijenstichting
De Bijenstichting roept iedereen die het leuk vind om te fotograferen op om op 20 mei (Wereld Bijen Dag) Honingbijen, hommels of solitaire bijen te fotograferen. Het is leuk om te doen en je maakt bovendien kans op een Wilde Bijen Ansichtkaartenset.
Wil je een pakket winnen? Zo doe je mee:
- Instagram: plaats op 20 mei jouw eigen foto van een bij (honingbij, hommel of solitaire bij) in je stories. Zorg ervoor dat je @bijenstichting tagt en gebruik #worldbeedayNL en #WBDfotowedstrijd
- Facebook: plaats op 20 mei onder ons bericht van de fotowedstrijd jouw foto van een bij (honingbij, hommel of solitaire bij).
We waarderen het als je onze berichten liked en deelt met je vrienden!
Waardoor sterven bijen uit?
Wereldwijd neemt de bijenpopulatie af en dat is zorgwekkend. Eén van de redenen is het gebrek aan voeding, doordat de biodiversiteit steeds meer achteruit gaat. Een andere reden is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen waar sommige zaden mee worden behandeld ter voorkoming van gewas ziektes. Wanneer deze zaden ontkiemen dan wordt het gif door de hele plant verspreidt. Het komt dan via de nectar en het stuifmeel weer bij de bijen terecht en die zijn nauwelijks opgewassen tegen dit gif.
Help de honingbij
Wil je de bij ook helpen dan kun je dat op verschillende manieren doen:
- In een bijenhotel overwinteren wilde bijen en leggen ze eitjes. Je kan deze kopen maar ook gewoon wat rommelige hoekjes in je tuin maken, waar stronkjes en takjes liggen.
- Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen om het onkruid in jouw tuin te bestrijden, maar mix kokend water met azijn. Nog beter en goed voor de rust in je hoofd, zelf wieden!
- Gebruik milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen voor insecten. En koop geen geen spuitbussen, kakkerlak- en mierenlokdozen, korrels, vlooienbanden of vliegenvangers waar neonicotinoïden in zitten.
- Zorg ervoor dat tussen maart en november altijd wat bloeit in de tuin of op het terras
- Kies voor zoveel mogelijk planten met een hoog stuifmeelgehalte, zoals
- hosmosbloemmoerasbloem (Limnanthes)
- muurbloem (Erysimum)
- papavers
- bijenbrood (Phacelia)
- zonnebloem (Helianthus)
- heliotroop (Heliotropium