7 x je muzikale heldinnen uit de seventies
Het was moeilijk kiezen.
Wat hebben de jaren zeventig ons veel gebracht op muzikaal gebied. De vrouwen tegen wie we toen opkeken – van Dolly Parton tot Joni Mitchell – zijn inmiddels een jaartje ouder (of niet langer onder ons). Hun muziek leeft desondanks voort, evenals de iconische looks. Want toegegeven, wouden we niet allemaal een beetje Debbie Harry zijn?
Carole King
Ze was de songwriters onder de songwriters. Grote artiesten als Aretha Franklin hebben grote hits aan haar te denken en zelf kan King er ook wat van. In 1971 schrijft ze met Tapestry een van de best verkochte albums ooit.
Blondie
Samen met haar vriend Chris startte Debbie Harry in de jaren zeventig de popgroep Blondie. Dat het zo’n succes zou worden had niemand kunnen voorzien. In 1978 brak de groep door in Europa met het tweede album Plastic Letters. De groep ging later voor enige tijd bij elkaar, maar besloot toch tot een reünie en treedt tot de dag van vandaag op.
Dolly Parton
Ze was een vreemde eend in de bijt, countryzangeres Dolly Parton. Het genre is haar schatplichtig want met nummers als Jolene heeft ze country bij een nieuwe doelgroep weten te verkopen. Ook inspireerde ze andere artiesten als songwriter – I Will Always Love You is bijvoorbeeld van haar hand. Whitney Houston scoorde er een wereldhit mee en Elvis Presley had er ook wel oren naar.
Joni Mitchell
Met Blue schreef ze misschien wel een van de beste seventies-albums. De Canadese singer-songwriter Joni Mitchell raakt een nieuwe generatie in de jaren zeventig met liedjes over de maatschappij en de liefde. Big Yellow Taxi was haar enige grote hit in Nederland.
Barbra Streisand
De New Yorkse zangeres en actrice Barbra Streisand maakt indruk in de jaren zeventig met haar verschijning. Ze verschijnt in musicals, televisieshows en maakt in haar carrière vele platen: een echte alleskunner dus. Met bijna 70 miljoen verkochte albums is ze een van de grootste zangeressen van de twintigste eeuw.
ABBA’s frontvrouwen
De Zweedse popgroep ABBA schudt onze benen los in de jaren zeventig. Agnetha Fältskog en Anni-Frid Lyngstad zijn de twee vrouwelijke gezichten van de formatie. In 1974 breekt ABBA in een klap door met Waterloo en de rest is geschiedenis. Na vele hits en ontelbare tournees besluit de groep tot een rustperiode in de jaren tachtig. In 2016 kwam de band weer bij elkaar en de muziek is nog steeds populair – bij oude en nieuwe generaties.
Diana Ross
De carrière van Diana Ross begint in de jaren zestig goed met the Motown-meidengroep The Supremes. Maar er ligt meer voor haar in het verschiet. In de jaren zeventig gaat ze solo verder en scoort diverse hits. Na die periode vindt ze zichzelf opnieuw uit als actrice waar ze flink scoort met The Wiz. Tot de dag van vandaag staat ze op de buhne.
Lees ook: Een eerbetoon aan Dolly Parton