Samen in de cabrio naar Parijs
Zuster Ronda, de beslommeringen van een wijkverpleegster. Deel 2
Behalve echtgenote en moeder is Zuster Ronda (1963) gediplomeerd wijkverpleegkundige. In Zin Magazine gidst ze ons langs bekende zorgthema’s: van werkdruk en te weinig personeel tot klotsende bedpannen. Maar ook en vooral de liefde voor het vak. Dagelijkse beslommeringen, huwelijksperikelen, zorg en zelftwijfel: bij zuster Ronda komt alles voorbij. ‘Fantasie is een krachtig medicijn om de klanten en eenzaamheid te verlichten.’
Ritueel
Het is een dagelijks terugkerend ritueel bij cliënt meneer B. Ik probeer mezelf een weg te banen in de woonkamer langs stapels kranten, tijdschriften, lege flessen, stoelen en bijzettafeltjes. Het lijkt een dependance van het Juttersmuseum, schoonheid hoeft niet altijd mooi en opgeruimd te zijn. Als ik bij zijn hoog-laagbed aankom, vraag ik hem hoe het gaat vandaag .“Een beetje beter dan beroerd,” zegt hij. Meneer B. is 80 jaar oud en krijgt sinds twee jaar thuiszorg. Lopen kan hij nauwelijks meer, maar zijn geest werkt optimaal. “Waar zijn we gisteren gebleven?,” vraagt hij met pretoogjes. “Gisteren zijn we aangekomen in Maastricht,” zeg ik terwijl ik alvast zijn medicijnen uit de kast pak. “We namen een viersterrenhotel met een heel luxe suite, alles erop en eraan. We hebben heerlijk gedineerd op het terras met uitzicht op de baroktuinen.” Ik verzamel datgene wat nodig is om de zorg te geven, we helpen meneer B. dagelijks met zijn persoonlijke zorg, maar dat is van ondergeschikt belang. Het gesprek staat op de voorgrond. Elke dag gaan we een stukje op reis, we trekken steeds verder de wereld in, de meest luxe hotels, eindeloos lekkere hapjes, mijn cliënt en ik. Waarom zou je je fantasie niet gebruiken om de werkelijkheid mooier te maken?
Gedeelde zorg
Elke zorg is van twee personen, dat is de essentie van goede zorg. Natuurlijk zijn er zorgprotocollen en kwaliteitskaders, maar het belangrijkste is dat je in de relatie stapt met de ander. Aansluiting vinden, verbinding COLUMN zoeken, dat is soms lastig, maar elke dag weer een uitdaging. “Ronda, waar gaan we straks naar toe?” vraagt hij. “We rijden naar Parijs, we verblijven in het Hilton, we nemen full roomservice. Dat is een soort maaltijdbezorging, maar dan veel luxer. Bubbels zoveel als je wilt. We gaan hop on, hop off – de hele stad door. Eiffeltoren, Versailles, een beetje kuieren langs de Seine. Wat voor kleren wil je aan?” Meneer B. denkt even na en kijkt me glimlachend aan. “Graag mijn smoking, black tie, met schone sokken en schoon ondergoed. En mijn dansschoenen.” Ik lach met hem mee. “Ik zal aan het orkest vragen of ze een slowfox willen opzetten, dan kunnen we zo gaan dansen.” Thuiszorg wordt gefinancierd vanuit de zorgverzekeringswet.
Lantefanteren
De zorg die gegeven wordt, is vastgelegd in zorgplannen, waar een tijdsregistratie aan vast zit. Zorgpersoneel voert de zorg uit volgens het zorgplan, maar het contact tussen cliënten en zorgpersoneel is van essentieel belang, we proberen de zorgtijd zo plezierig te overbruggen. Fantasie is een geweldig medicijn om de klachten en eenzaamheid te verlichten. “Waar gaan we morgen naar toe?” vraagt hij vlak voordat ik vertrek. “Nice, aan de Rivièra, met de cabriolet gaan we. We gaan lanterfanten, met onze voeten in de mediterrane zee pootjebaden.” “Ik wil graag in Parijs begraven worden, op Cimetière du Père-Lachaise.” “Dat is goed. Tot die tijd zal ik voor je blijven zorgen. Goed?” “Heel graag.”
Meer zuster Ronda?
Nooit meer de verhalen van zuster Ronda missen? Bekijk via deze link onze voordelige abonnementen.