Alles is familie voor Karsu
Het succesverhaal van Karsu. Plus een recept!
6 februari werden we opgeschrikt door het nieuws van de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië. Op dit moment is het dodental opgelopen tot boven de 50.000. Waaronder ook meerdere familieleden van zangeres en tv-kok Karsu Donmez, die we voor deze vreselijke ramp interviewden voor Zin 3. In het interview vertelt ze trots over haar familie en deelt ze 3 recepten recepten uit haar nieuwe kookboek, Karsu’s Kitchen, waarvan zij de gehele opbrengst doneert aan Turkije. We leven mee en wensen @karsudonmez, haar familie en alle andere getroffenen veel sterkte.
Alles is familie
Karsu was nog maar een puber toen journalist Ebru Umar (1970) al met haar aan de Turkse ontbijttafel zat en zag hoe gastvrij en hartelijk haar ouders zijn. Inmiddels is multi-talent Karsu Dönmez (1990) een wereldster van formaat. Als zangeres én als tv-kok. “Mijn carrière was niet mijn grote droom, ik had dit nooit kunnen bedenken!”
Jaren geleden werd ik uitgenodigd voor een echt Turks ontbijt bij de familie Dönmez. Zo’n ontbijt is een feest en bui- ten Turkije een uitdaging om te maken: allemaal hapjes en smeerseltjes, heerlijk thuisgemaakt brood, dikke Turkse tomaten en olijven. De zon moet je er dan maar bij denken, zo op een willekeurige zondag- ochtend in Amsterdam. Maar toen meldde mijn neef dat hij op Schiphol zou landen die ochtend. Geen probleem, zei de familie Dönmez. “Dan haal je hem toch op en komen jullie samen?” Toen een half uur later ook nog een vriendin meldde wel zin te hebben in een Turks ontbijt, was ook dat prima: “We zien jullie wel verschijnen.”
Slaapdronken
De gastvrijheid en de hartelijkheid zit de onder- nemersfamilie in het bloed. Sowieso zijn alle leuke Turken in Nederland een soort van ‘fami- lie’ van elkaar, dus dat ontbijt was een warm bad. Met als grote afwezige: Karsu. Die sliep nog. “Ze schrijft altijd tot ’s avonds laat maar ze komt straks wel naar beneden.” Ze zal een jaar of 18 zijn geweest en schoof inderdaad later met een slaapdronken hoofd aan. Beetje nors, wat nogal logisch is als er opeens drie extra mensen, onder wie twee vreemden, aan tafel zitten. En als je vader dan ook nog zegt: “Hadi kizim (kom dochter), speel wat voor ons,” kun je eigenlijk alleen maar lachen vanbinnen. Het puberkind wierp een boze blik op haar vader maar stond op, vond haar rust achter de piano en speelde.
Inmiddels is Karsu 32 jaar en heeft ze álles in zich om een wereldster te worden. Aan de basis- voorwaarde – talent – voldoet ze ruimschoots. Ze speelt niet alleen piano, ze schrijft en compo- neert haar eigen nummers en zingt de sterren van de hemel. De kracht en vastberadenheid van dat meisje dat slaperig bij het ontbijt aanschoof, heeft me altijd ontroerd. Maar talent is geen garantie op succes, het moet je ook worden gegund.
“Mijn carrière was niet mijn grote droom, ik had dit nooit kunnen bedenken! Op school leren ze je dat je rechten kunt gaan studeren of arts kunt worden, maar ze zeggen nooit dat je ook boeken kunt schrijven of tv-kok kunt worden. Mijn Ghanese vriendin kwam naar de opnames van 24Kitchen’s Karsu’s Turkse keuken en werd hele- maal emotioneel. Ook zij had vanuit haar achter- grond meegekregen dat ze moest studeren en is bij een bank gaan werken. Misschien geldt voor migrantenkinderen nog wel meer dat je de din- gen doet die van je verwacht worden. Ik vond muziek leuk maar ik had helemaal nooit kunnen denken dat ik een tweede carrière zou maken door te koken.”
Wanneer besefte je dat niet studeren een optie was? Dat je de muziek zou kunnen volgen?
“Op mijn 19de stond ik voor de tweede keer in Carnegie Hall in New York. Bij het applaus van de zaal drong voor het eerst tot me door dat ik altijd nog naar de universiteit zou kunnen gaan. Mijn moeder is pas op haar 42ste afgestudeerd aan de UvA; ze was gestopt met studeren toen ze kinderen kreeg en heeft het later weer opgepakt. Ik dacht: ik zie wel hoe ver ik kom; dat denk ik trouwens nog steeds. Ik heb zoveel fantastische dingen mogen meemaken met iets wat ik als het ware nog steeds aan het uitproberen ben.”
Wist je eigenlijk hoe groots die Carnegie Hall was?
“Nee joh, ik heb moeten googelen. Ik had alleen nog maar het restaurant van pap gezien en met mijn puberhoofd stond ik er helemaal niet bij stil what the fuzz was all about! Het was trouwens ontzettend leuk, die week in New York. We waren met een groep muzikanten en mijn ouders en zus zijn ook meegegaan. Die wilden dat niet missen.
‘Mijn ouders vertrouw ik blind’
Karsu’s opa was burgemeester, had aanzien en aanzien brengt in Turkije plichten met zich mee. Haar vader kwam als politiek vluchteling naar Nederland, hij wilde vrij zijn. Vrij om te gaan en staan waar je wilt. Vrij om te denken en te zeggen wat je wilt. Gelijkheid voor iedereen en de kans om in vrijheid te leven zonder het juk van de Turkse politieke mores. “Soms denk ik dat ik zijn drang naar vrijheid aan het voorzetten ben, dat mijn keuze voor jazz de bevestiging van vrijheid is. Ik wil geen muziek spelen die componisten honderden jaren geleden geschreven hebben. Ik wil vrij zijn. Ik heb mijn eigen label, publiceer en produceer alles zelf. Wat ik ervoor terugkrijg is vrijheid.”
Recept uit Karsu’s nieuwe kookboek
KIZARTMA
Gefrituurde groenten
hoofdgerecht (4 personen) | bereiding 50 min
Ingrediënten
4 aardappels ■ 1 courgette ■ 1 auber- gine ■ 1 paprika ■ verschillend gekleurde kleine pepertjes ■ 1⁄2 el + 1⁄2 el zout ■ arachideolie om in te frituren ■ 1⁄2 el gemalen komijn
Knoflookyoghurt
1 teentje knoflook ■ 1⁄2 tl zout ■ 250 ml Turkse yoghurt
Bereiding
Snijd de aardappels, courgette, aubergine en paprika in gelijke plakjes, de pepertjes kun je heel laten. Bestrooi de aubergine met
1⁄2 el zout en laat circa 20 minuten intrekken om vocht aan de auber- gine te onttrekken. Dep met een doekje het vocht op (anders gaan de waterdruppels flink spetteren in de olie). Verhit de arachideolie in een diepe pan en frituur de plakjes groenten en aardappel om de beurt. Begin met courgette, dan de auber- gine, daarna de aardappelen (zo blijven de aardappelen aan het eind nog knapperig) en tot slot de paprika en pepertjes. Leg de gefrituurde groenten in een schaal en bestrooi ze met de gemalen komijn en het zout. Leg een paar vellen keuken- papier onder in de schaal, zodat de olie wordt opgevangen. Serveer op een nieuw schoon bord.
Pers voor de knoflookyoghurt de knoflook en roer samen met het zout door de yoghurt. Serveer bij de kizartma, eventueel samen met antep ezmesi (Turkse salade van fijngehakte tomaten en pepers).
Verder lezen?
Lees het vervolg van Karsu’s verhaal in Zin 3. Nog even in de winkel, of bestel ‘em wanneer je wil via deze link online!