Verspillingsvrije week
Samen tegen voedselverspilling
Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons voedsel weggooien? Eten dat wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en verwarmd met behulp van energie. Energieverbruik dat de aarde opwarmt. Feitelijk voor niets. Daarom is het belangrijk zo min mogelijk voedsel te verspillen. Want door slim eten te bewaren, kunnen we de aarde sparen.
Wist je dat?
Wanneer alle Nederlanders thuis een week lang geen voedsel verspillen scheelt dat ruim 22 miljoen maaltijden, ofwel 33 miljoen kg CO2-uitstoot. Dat staat gelijk aan 500 duizend ritjes tussen Groningen en Maastricht. Op jaarbasis wordt ongeveer 2 miljard kilo voedsel verspild en dan met name brood, groente, fruit en zuivel. Ofwel een file van Utrecht naar Barcelona met bumper aan bumper rijdende vrachtwagens gevuld met voedsel. Dat gebeurt in de hele keten: van boer tot bord en van lopende band tot restaurant.
Ten minste houdbaar tot
THT staat voor ’ten minste houdbaar tot’. Een THT-datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, achteruit gaan. Je kunt het vaak nog wel eten. De fabrikant garandeert tot de THT datum een smaakvol product.
Te gebruik tot datum
Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden en verse vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers, zoals bacteriën gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum is het product dus niet meer veilig. Door de producten in te vriezen, kun je de houdbaarheid wel verlengen tot na de TGT-datum.
Kliekjesdag
Wat kun je nog met iets wat je over hebt na het koken, zoals een halve bloemkool of een kwart bakje zuivelspread? Of misschien blijft er nog iets in de pan over van een maaltijd. Door slim om te gaan met restjes en kliekjes, hoef je minder weg te gooien. Klik op deze link voor inspiratie
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Hoe verspillingsvrij ben jij?
Weet jij waar je thuis het meeste voedselverspilling mee kunt voorkomen? Het zit vaak in kleine dingen. Doe de test op Verspillingsvrije Week en check waar voor jou nog winst te halen valt.
Verspillingsvrije tips
- Groente en fruit uit de vriezer zijn minstens zo gezond als vers én veel langer houdbaar. Je haalt ook makkelijk de juiste porties uit de vriezer. Zo maak je precies genoeg klaar en voorkom je verspilling.
- Wist je dat je komkommer beter buiten de koelkast kunt bewaren? Terwijl appels juist het langst goed blijven in de koelkast, tot wel 4 weken lang. In de online Bewaarwijzer van het Voedingscentrum vind je de beste bewaarplek voor meer dan 2000 producten.
- Heb je nog een restje melk of een ander product wat al over de Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) is? Kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is.
- Op zeer bederfelijke producten staat een Te Gebruiken Tot-datum. Dat is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Lukt het niet om het vóór of op deze datum te eten? Vries het dan in.
- Als je een restje goed bewaart, kun je het later nog prima eten. Bewaar het in een afgesloten bakje om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen. Je kunt stickers gebruiken om de inhoud en de datum op te schrijven.
- In de koelkast kun je de meeste restjes 2 dagen bewaren. In de vriezer zijn de meeste restjes 3 maanden houdbaar.
- Wist je dat de gemiddelde Nederlander zo’n 3 boterhammen per week van de afvalbak kan redden? Brood is daarmee het meest verspilde product terwijl het makkelijk is om verspilling te voorkomen. Vries je brood in en haal alleen de boterhammen eruit die je die dag nodig hebt. Zo heb je altijd vers brood.
- Verse kruiden invriezen? Jazeker! Snijd de kruiden fijn en leg ze in een ijsklontjeshouder. Olie erbij, deksel op de houder en in de vriezer. De kruidenijsklontjes kun je gebruiken door ze in de pan te gooien.
- Wist je dat we per persoon zo’n 3 boterhammen per week van de afvalbak kunnen redden? Dat zijn ruim 60 miljoen boterhammen per week in heel Nederland. Dus vries je brood in en maak van het oude brood tosti’s, croutons, crostini’s of wentelteefjes.
Eye opener
Wist je de eendjes voeren ook tot voedselverspilling wordt gerekend. Brood, en dan met name het zout in het brood, is slecht voor de alles dieren Daarnaast trekt rondslingerend brood ook ratten aan en voor de waterkwaliteit is het ook niet goed.
Bron: Verspillingsvrije week van 11 t/m 17 september