BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Spektakeltaarten van Zeinab

Spektakeltaarten van Zeinab

Basisrecepten bij de taarten in Zin Magazine nr. 12. Uit Zoets van Zeinab

Je ouders, broer, zus, vriend(in), tante of buurvrouw: iemand die speciaal voor je is en altijd voor je klaarstaat, verdient een bedankje. Hoe kan dat uitbundiger en feestelijker dan met taart?
Bak met Zeinab Alhashime-Bakker (1996) de sterren van de hemel en doe zoals Isa doet: deel met je geliefden een adembenemende spektakeltaart.

Worteltjestaart met walnoten, specerijen & roomkaasmousse

“Een lust voor het oog en een malse, smaakvolle taart.”

1

Recept Carrotcake

De smeuïge textuur, rijke kruidige smaak en het feit dat er (een beetje) groente in zit,
maakt carrotcake een van de meest populaire cakes ter wereld. De combinatie van geraspte wortel, kruidige specerijen en stukjes walnoot maakt deze cake tot een heerlijke traktatie voor elk moment van de dag.

Voorbereiden: 25 minuten | Bakken: 40-45 minuten | Afkoelen: 40 minuten
Voor: 12-16 personen
Nodig: 2 ronde bakvormen van 20 cm

Ingrediënten

  • 375 g tarwebloem
  • 1 ½ tl baking soda
  • 1 el kaneel
  • ½ tl gemalen nootmuskaat
  • 1 tl gemberpoeder
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 270 g zonnebloemolie
  • 7 eieren
  • 400 g lichte basterdsuiker
  • 75 g kristalsuiker
  • 190 g ongezoete appelmoes
  • 1 tl vanille-extract
  • 460 g wortel, geraspt
  • 160 g walnoten, grof gehakt

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 160°C (hetelucht) of 175 °C (boven- en onderwarmte). Vet de bakvormen in met bakspray en bekleed de bodem met bakpapier. Zeef de tarwebloem, baking soda, kaneel, nootmuskaat, het gemberpoeder, bakpoeder en zout in een mengkom. Meng met een garde door elkaar.

Voeg de zonnebloemolie, eieren, basterdsuiker, kristalsuiker, appelmoes en het vanille-extract toe en meng tot een glad beslag. Neem de zij- en onderkant van de kom goed mee. Voeg ten slotte de geraspte wortel en walnoten toe en meng kort door tot deze zijn opgenomen in het beslag. Verdeel het beslag over de twee bakvormen en zet in het midden van de oven. Bak de cakes in 40-45 minuten gaar en goudbruin. Ze zijn gaar als een satéprikker die je erin prikt er droog uitkomt. Haal de cakes uit de oven en laat ze 15 minuten in de bakvorm afkoelen op een taartrooster. Snijd daarna de zijkanten van de cakes los van de vorm, stort de cakes ondersteboven op het taartrooster en laat volledig afkoelen. Verpak de cakes goed in plasticfolie en bewaar tot gebruik op een koele en droge plek.

TIP Vervang de walnoten eens voor pecannoten, paranoten of macadamianoten. Of laat de noten achterwege als je niet van noten houdt.

2

Recept Roomkaasmousse

Roomkaasmousse is een friszure, luchtige mousse. De roomkaas geeft de mousse een rijke en volle smaak, terwijl de slagroom zorgt voor een luchtige textuur. Bereiden: 10 minuten

Ingrediënten (voor ca. 700 gram)

  • 400 g roomkaas, koud
  • 65 g kristalsuiker
  • 2 tl vanille-extract
  • 250 g slagroom, koud

Bereiding

Doe de roomkaas, kristalsuiker en het vanille-extract in een mengkom en mix circa 1 minuut met een staande mixer met garde of met een handmixer tot alle suiker is opgenomen. Voeg de slagroom geleidelijk toe en klop het geheel op middelhoge snelheid stijf. Gebruik direct of bewaar tot gebruik in een luchtdichte bak in de koelkast. Bereid maximaal 1 dag van tevoren.

2

Tiramisutaart met koffiebiscuit, mascarpone & chocolade

“Een heerlijke variant op de klassieke tiramisu.”

1 Recept Biscuit

Een biscuit is een van de meest gebruikte basiselementen in de patisserie, omdat hij gemakkelijk is te maken en eenvoudig kan worden aangepast voor verschillende smaken en vullingen. Biscuit is perfect voor het maken van een laagjestaart vanwege de luchtigheid en structuur van de cake.

Voorbereiden: 15 minuten | Bakken: 25-30 minuten | Afkoelen: 40 minuten

Voor: 12-16 personen

Nodig: 2 ronde bakvormen van 20 cm 

Ingrediënten

  • 8 eieren
  • 180 g kristalsuiker
  • 20 g vanillesuiker
  • 3 g zout
  • geraspte schil van ½ biologische citroen
  • 180 g tarwebloem
  • 20 g maizena
  • Bereiding

Verwarm de oven voor tot 160°C (hetelucht) of 175°C (boven- en onderwarmte). Vet de bakvormen in met bakspray en bekleed de bodem en de zijkanten van de vorm met bakpapier. Laat het bakpapier minimaal 5 centimeter boven de vorm uitkomen, zodat het biscuit voldoende ruimte heeft om te rijzen.

Splits de eieren. Doe de eiwitten in een vetvrije mengkom en de eidooiers in een tweede kom. Doe de kristalsuiker, vanillesuiker, het zout en de citroenrasp in een derde kom. Zeef de tarwebloem en de maizena in een vierde kom en zet apart.

Klop de eiwitten schuimig in een staande mixer met garde of met een handmixer tot er geen vloeibaar eiwit meer zichtbaar is en voeg geleidelijk de kristalsuiker, vanillesuiker en de citroenrasp toe. Mix op de hoogste snelheid tot stijve pieken. Dit duurt circa 5 minuten. Zet de mixer uit zodra het eiwit stijfgeklopt is – voorkom dat je te ver doorklopt en het eiwit korrelig en onbruikbaar wordt.

Zet de mixer op middelhoge snelheid en voeg een voor een de eidooiers toe. Mix tot deze volledig zijn opgenomen. Dit duurt circa 20 seconden per eidooier. Zet de mixer uit en spatel de gezeefde tarwebloem en maizena in drie delen door het beslag. Verdeel het beslag over de twee bakvormen en zet ze in het midden van de oven. Bak de biscuits in 25-30 minuten gaar en goudbruin. Ze zijn gaar als een satéprikker die je erin prikt er droog uitkomt.

Haal de biscuits uit de oven en stort ze direct ondersteboven op een taartrooster. Verwijder het bakpapier en laat de biscuits volledig afkoelen. Verpak de biscuits goed in plasticfolie en bewaar tot gebruik op een koele en droge plek.

TIP Door de biscuits ondersteboven op het taartrooster te laten afkoelen, zorg je voor een mooi plat biscuit aan zowel de onder- als bovenkant.

2

Recept Siroop

Suikersiroop – ook wel trempeersiroop – is een belangrijk onderdeel van een taart. Deze siroop wordt gebruikt om cakes en biscuits vochtiger en smaakvoller te maken. De siroop wordt over de gebakken cakelagen gesprenkeld en trekt op deze manier langzaam in.

Voorbereiden: 5 minuten | Bereiden: 5 minuten | Afkoelen: 10 minuten

Ingrediënten (voor 100 ml siroop)

  • 75 g kristalsuiker
  • 75 ml water
  • 1 tl vanille-extract

Bereiding

Doe de kristalsuiker en het water in een steelpan en breng aan de kook. Haal zodra de suiker is opgelost van het vuur. Voeg het vanille-extract toe en roer tot deze is opgenomen. Laat afkoelen en dek af tot gebruik.

TIPS Je kunt de siroop elke smaak geven die je maar wilt. Zo kun je bijvoorbeeld 1 eetlepel rozenwater toevoegen of 10 gram espressopoeder. De siroop kun je in een potje of luchtdicht bakje zeker 1 week bewaren in de koelkast.

3

Recept Mascarponeslagroom

Mascarponeslagroom is een heerlijke, romige crème die perfect is voor het versieren van taarten. Of je nu een ervaren patissier bent of een beginnende thuisbakker; mascarponeslagroom is een must-haverecept dat elke taartenliefhebber eens zou moeten proberen! Bereiden: 10 minuten

Ingrediënten (voor 450 gram)

  • 125 g mascarpone, koud
  • 25 g kristalsuiker
  • 300 ml slagroom, koud

Bereiding

Doe de mascarpone en kristalsuiker in een mengkom en mix circa 1 minuut met een staande mixer met garde of met een handmixer tot alle suiker is opgenomen. Voeg geleidelijk de slagroom toe en klop het geheel stijf op middelhoge snelheid. Gebruik direct of bewaar tot gebruik in een luchtdichte bak in de koelkast. Bereid maximaal 1 dag van tevoren.

TIP Voeg eens geraspte schil van ½ biologische citroen of ½ biologische limoen toe.

PRODUCTIE: DANIËLLE BRONSGEEST | BEELD: SASKIA LELIEVELD

Complete taart(en) bakken? 

De recepten vind je in Zin Magazine nr. 12. Bestel ‘em via deze link online

De beste artikelen in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief