Veilig Nieuwjaarsduiken?
9 tips om het koude water goed te doorstaan
Elk jaar op 1 januari om klokslag 12 dompelen zo’n 60.000 avonturiers zich onder in het ijskoude (zee)water, verspreid over binnen- en buitenland. Een bijzonder ritueel, waarvoor enige lef nodig is. Maar pas op! Zo’n nieuwjaarsduik kan gevaarlijke situaties opleveren.
Koudeshock
Wees je ervan bewust dat er risico’s kleven aan een nieuwjaarsduik. De plotselinge koude heeft een groot effect op je lichaam. Een cold shock response’ oftewel een koudeshock, zorgt voor een verhoogde hartslag, een ongecontroleerde en versnelde ademhaling, het onvermogen om de adem in te houden, desoriëntatie en paniek. Spring dus niet zomaar in de ijskoude zee, maar bereid je goed voor.
9 tips van Reddingbrigade Nederland
- Neem alleen deel aan een goed georganiseerde nieuwjaarsduik.
Bij voorkeur een waarbij vrijwilligers van een reddingsbrigade toezicht houden. Houd je aan de aanwijzingen van de organisatie. Ga niet ‘wild’ duiken, op locaties waar geen hulpverlening aanwezig is.
- Neem alleen deel als je je fit voelt.
s dat niet het geval of is het medisch niet verantwoord? Doe dan niet mee. Meld je meteen bij een hulpverlener (lifeguard, EHBO’er, huisarts) als je je kort voor, tijdens of kort na een nieuwjaarsduik onwel voelt.
- Zorg voor een doordachte voorbereiding.
ees vooraf alle beschikbare informatie. Arriveer op tijd, zodat je de locatie kunt bekijken én kunt uitzoeken waar hulpverleners zich bevinden.
- Zorg voor een warming-up.
Houd daarbij zolang als mogelijk kleren en schoenen aan, tot kort voor het aftellen naar de nieuwjaarsduik. Blijf daarbij voortdurend in beweging.
- Bescherm jezelf tegen de kou van de lucht en het water.
Zet een muts op; via je hoofd verlies je namelijk veel warmte. Heb je het normaal al vlug koud? Smeer je dan in met vaseline of draag een neopreen pak.
- Blijf dicht bij de kant.
Ga niet te ver het koude water in. Bij voorkeur kun je er nog staan.
- Let ook op andere deelnemers.
Drukte en enthousiasme kunnen leiden tot gevaarlijke situaties.
- Ga zo snel mogelijk weer het koude water uit.
- Warm direct na de nieuwjaarsduik op.
Zoek een plekje uit de wind, bij voorkeur in een verwarmde ruimte. Droog jezelf helemaal af. Kleed je snel aan en doe direct slippers of schoenen aan. Alcohol werkt niet om op te warmen, integendeel; een koud lichaam in combinatie met alcoholgebruik kan onderkoeling veroorzaken. Neem juist een warme zoete drank en/of soep.
Ga via deze link naar de pagina, met informatie over alle 117 nieuwjaarsduiken in 2024.
Aftermovie Unox Nieuwjaarsduik 2023
Wat ooit begon in 1960 als een ludieke actie met slechts acht moedige deelnemers, is uitgegroeid tot een nationaal fenomeen.