Hulptroepen
Mam, pap, ik vind echt dat ...
Ineens merk je het: je vader en/of moeder wordt nu toch echt oud! Het huis is minder schoon, elke dag koken is gedoe en tijdens gesprekken ontgaat hem en/of haar vaak de helft. Jij vindt dat het echt tijd is voor dat gehoorapparaat of die dagelijkse maaltijdservice. Maar ja, hoe kaart je dat aan?
Hoe lastig ook, je kunt er op een bepaald moment gewoon niet meer omheen. Dan is het echt de hoogste tijd om beladen onderwerpen als hulpmiddelen maar ook uitvaartwensen, volmachten en testamenten met je ouder(s) te bespreken. Ga er samen, zonder te pushen én met deze tips, eens goed voor zitten.
Minder verzorgd
Jarenlang ging het zo goed met je vader en/of moeder. Als je op visite kwam, was er iets lekkers in huis, het huis was gezellig én schoon, net als zij zelf. Maar de laatste paar keren was dat anders. Je moeder oogde minder verzorgd; wanneer was ze eigenlijk voor het laatst bij de kapper geweest? Je vader vertelt dat hij geen zin meer heeft om elke dag voor zichzelf te koken. Te veel gedoe, een boterham is ook prima. Voorzichtig begin je over een maaltijdservice als tafeltje-dek-je, een kapper aan huis of thuiszorg, maar eigenlijk weet je hun reactie al.
Begrijp de angst
Tja, ouderdom komt niet alleen met gebreken, blijkbaar ook met koppigheid! Toch wil je onderwerpen als een alarmknop, traplift, nieuwe bril of gehoorapparaat zeker niet uit de weg gaan. Het zijn hulpmiddelen die het leven namelijk een stukje aangenamer maken. Oplossingen waardoor zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen en die jou de nodige rust en slaap opleveren. Maar hoe krijg je je ouders zo ver dat ze die hulp accepteren?
Alles begint met het begrijpen van de onderliggende angst: die van het ouder worden. Vaak zijn oudere mensen bang om een last te worden of hun onafhankelijkheid te verliezen. Ook het idee dat er hulp nodig is bij de dagelijkse dingen is confronterend. Jammer genoeg moet er vaak eerst flink iets misgaan voordat het besef komt dat hulp een must is. Goed om dat vóór te zijn!
Manieren om samen dat gesprek aan te gaan
- Begin op tijd
Een ontspannen gesprek overhulp(middelen) gaat vaak het beste als hulp eigenlijk nog niet nodig is. Stel tijdens een bezoek of etentje eens vragen als: ‘Mam, waar zie jij jezelf oud worden?’ Of: ‘Pap, wat vind je van hulp bij het huishouden zodat je thuis kunt blijven wonen?’ Maar ook beladen onderwerpen als: ‘Wil je later begraven of gecremeerd worden?’ Of: ‘Heb je je testament eigenlijk officieel vastgelegd?’ gaat het beste tijdens een ontspannen setting. Schrijf naderhand op wat er besproken is. Zo pak je het er later weer bij als dat nodig is.
2. Ga de diepte in
Gaan je ouders in de weerstand of accepteren ze geen hulp, dan heeft dat vaak met angst te maken. Stel vragen om die weerstand te begrijpen. Zijn ze bang voor de kosten of voor vreemde mensen in hun huis? Misschien is er angst om hun onafhankelijkheid te verliezen. Ga open het gesprek in, maak dingen bespreekbaar en accepteer hun angsten. Soms hebben ze zelf niet door dat ze alles afwijzen. Stel vragen als: ‘Mam, ik merk dat je al mijn hulpvoorstellen steeds afwijst. Waarom is dat?’ Pas als je het echt begrijpt, kun je opzoek naar een oplossing.
Praktisch: hulp bij…
Nieuwe bril
Merk je dat je vader of moeder steeds slechter ziet, pijnlijke ogen heeft of dat de huidige bril echt versleten is? Maak een afspraak bij de opticien of vraag naar de mogelijkheden voor een oogmeting aan huis. Handig als je ouders niet in staat zijn om de deur uit te gaan. Bang dat er meer nodig is dan nieuwe glazen? Bij de opticien kun je vaak ook terecht voor een ooggezondheidsonderzoek. Na een uitgebreid vraaggesprek, foto’s en metingen, beoordeelt een optometrist hoe gezond de ogen zijn. Is er bijvoorbeeld sprake van staar of een te hoge oogdruk? Je hoeft daarvoor dus (meestal) niet langs de oogarts.
➜ Vergoeding Voor een nieuwe bril is een vergoeding alleen mogelijk met een aanvullende zorgverzeke- ring. Het bedrag verschilt per zorgverzekering. Let er ook op dat sommige verzekeraars een contract hebben met specifieke opticiens.
Hoortoestel
Merk je dat je ouders de tv wel heel hard zetten of dat een van hen tijdens een verjaardag niet echt meer deelneemt aan het gesprek? Grote kans dat hun gehoor(apparaat) niet meer is zoals het was. Plan om het zeker te weten een gehoortest in bij de audicien of regel een audicien aan huis. Gehoorklachten zijn ingedeeld in 5 categorieën: bij 1 zijn de klachten eenvoudig en bij 5 het meest complex. Ook hoortoestellen kennen 5 categorieën. De audicien bespreekt de resultaten uitvoerig en meet een hoortoestel aan in de juiste categorie. Daarbij houden ze rekening met de levensstijl en behoeftes van je ouder(s). Gelukkig is een hoorapparaat tegenwoordig zoveel meer dan een lelijke banaan achter het oor. Je ziet ze amper! Ook is er vaak de mogelijkheid om (gratis) verschillen- de toestellen uit te proberen. Dat geeft rust.
➜ Vergoeding Iedere verzekerde met gehoorverlies (minimaal 35 dB) komt in aanmerking voor een hoortoestel- vergoeding. De basisverzekering vergoedt 75% van de aanschafprijs. De vergoeding geldt voor een toestel uit de eigen categorie. Check ook of de audicien die de hoortest doet een contract heeft met de zorgverzekeraar.
TEKST: SABINA BLES
Verder lezen?
Wil je meer tips over hoe het gesprek aan te gaan en meer praktische tips? Je leest het in Zin 3. Nu in de winkel. Of bestel ‘em hier online.