Zelfmaak-Chinees
De keuken in
‘Zullen we Chinees halen?!’ Een geliefde uitspraak als er gasten onverwachts bleven eten of als even helemaal niemand zin had om te koken. Sweet memories. Ondertussen verdwijnt ‘de afhaalchinees’ een beetje uit het straatbeeld. Maar niet bij ons in de keuken: vanavond doen we ‘zelfmaakchinees’!
Singapore-noedels veggie
Hoofdgerecht (4 personen)
voorbereiding 10 minuten | bereiding 10 minuten
met groenten, bosui en sesamolie
‘Dit gerecht staat op ons Chinese afhaalmenu en is erg populair! Het wordt gemaakt met ham, kip en garnalen, maar is met alleen groenten net zo lekker!’
Ingrediënten
- 500 g vermicelli-rijstnoedels of ca. 250 g gedroogde noedels
- 4 el plantaardige olie
- 4 eieren (L), losgeklopt met een snufje zout
- 1 middelgrote wortel, geschild en in luciferreepjes
- 1 paprika (de kleur maakt niet uit), zaadjes en zaadlijsten verwijderd, in dunne reepjes
- 100 g babymais, in schuine, dunne stukjes
- 100 g peultjes, in schuine, dunne stukjes
- 1 middelgrote ui, in dunne ringen
- 3 tl kerriepoeder – mild/medium/heet
- 1 tl chilipoeder – mild/medium/heet (optioneel)
- 1 tl knoflookpoeder
- 4 tl lichte sojasaus
- 2 tl geroosterde-sesamolie
- 2 bosuien, in dunne ringetjes
- zeezout en witte peper
Bereiding
Doe de noedels in een kom of steelpan. Giet er kokend water over en laat 1 minuut weken. Giet ze af en zet apart.
Verhit 2 eetlepels van de plantaardige olie in een wok of koekenpan op hoog vuur. Voeg de losgeklopte eieren toe en bak ze 1 minuut aan elke kant zonder te roeren; het is de bedoeling dat ze stollen tot een omelet. Snijd deze op een bord in dunne reepjes.
Verhit 1 eetlepel olie in de wok of koekenpan op hoog vuur. Voeg de wortel, paprika, mais en peultjes toe – met een scheutje water om aanbranden te voorkomen – en bak al omscheppend 1 minuut. Schep het mengsel dan op een bord. Verhit opnieuw 1 eetlepel olie in de wok of koekenpan (je hoeft hem niet schoon te maken) en voeg de ui, een scheutje water, het kerriepoeder, chilipoeder (als je dat gebruikt) en knoflookpoeder toe, en bak een paar minuten op hoog vuur tot alles begint te geuren. Schep dan de noedels en groenten erdoor. Voeg de sojasaus, sesamolie en omeletreepjes toe en bak al roerend net zo lang tot de noedels een goudgele kleur hebben. Breng op smaak met zout en peper, garneer met de bosuien en serveer.
Spicy crispy tofublokjes
met Suzies chiliolie
‘Mijn chiliolie heb je zo gemaakt en voegt echt een ‘kick’ toe aan zoveel gerechten. Handig om op voorraad te hebben!’
Bijgerecht (4 personen)
voorbereiding 15 minuten | bereiding 30 minuten
Ingrediënten
- 400 g extra stevige tofu, in hapklare blokjes, goed uitgelekt op keukenpapier
- 80 g witte sesamzaadjes, plus extra voor het bestrooien
- plantaardige olie, voor het bakken
- bosuien, in ringetjes, voor de garnering
Marinade
- 1 tl geroosterde-sesamolie
- 1 tl donkere sojasaus
- ¼ tl zout
- ½ tl witte peper
- 1 ei (S)
- 1 tl maïzena
Saus
- 2 el Suzies chiliolie (zie hieronder)
- 4 el hoisinsaus
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt of geraspt
- 2 tl kristalsuiker
- gedroogde chilivlokken, naar smaak (optioneel)
- Suzies chiliolie (voor 1 grote pot of 2 of 3 kleinere potten)
- 250 ml arachideolie of plantaardige olie
- 4 el sesamzaadjes
- 1 flinke el gedroogde chilivlokken
- 1 tl chilipoeder
- ½ tl Chinees vijfkruidenpoeder
- ½ tl sesamolie
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt of geraspt
- ½ tl witte peper
- ½ tl zout
- 3 el donkere sojasaus
Bereiding
Klop alle ingrediënten voor de marinade in een kom met een vork door elkaar. Voeg de blokjes tofu toe, schep om en laat minstens 5 minuten staan; of zet ze een nacht afgedekt in de koelkast.
Als je zover bent om de tofu te bakken, verdeel je de sesamzaadjes over een bord met opstaande rand. Verhit 4 eetlepels plantaardige olie in een wok of koekenpan op hoog vuur en wentel de tofublokjes zorgvuldig door de sesamzaadjes; bak ze in delen. Zodra ze goudbruin zijn, haal je ze met een keukentang uit de olie; laat uitlekken op een bord met keukenpapier. Veeg de wok of koekenpan schoon met keukenpapier, voeg alle sausingrediënten en een scheutje water toe en laat de saus 3-5 minuten pruttelen tot hij kleverig en dik is. Schep de tofu erdoor en laat nog een paar minuten zachtjes koken. Garneer met de bosuien, bestrooi met de extra sesamzaadjes en serveer.
Suzies chiliolie
Breng de arachide- of plantaardige olie aan de kook in een steelpan. Zet het vuur dan uit en laat de olie een paar minuten staan. Terwijl de olie afkoelt, rooster je de sesamzaadjes in een droge koekenpan op hoog vuur een paar minuten tot ze licht goudbruin kleuren. Doe de geroosterde sesamzaadjes, chilivlokken, het chilipoeder, vijfkruidenpoeder, de sesamolie,
knoflook, peper en het zout in een grote, schone pot en giet er dan voorzichtig de hete olie over. Laat de olie volledig afkoelen en roer de sojasaus erdoor. De chiliolie is nu klaar voor gebruik en is in de koelkast tot 1 maand houdbaar.
Over de kok
Suzie Lee (1983) is opgegroeid in Noord-Ierland, in een gezin dat een Chinees afhaalrestaurant runde. Haar moeder is haar grote voorbeeld. Ze heeft zich het koken helemaal zelf eigen gemaakt en was de chef-kok van het afhaalrestaurant. De passie voor het koken heeft Suzie van haar. Suzie is BBC’s Best Home Cook van 2020 en presenteert Suzie Lee’s Home Cook Hero op BBC One. Het zojuist verschenen Chinees! is haar eerste kookboek.
Ook lekker!
Benieuwd naar het recept van Zoetzure Kip op Kantonese wijze? Je leest het in Zin 13. Bestel het nummer hier online