Ontslagen op latere leeftijd?
Hier heb je recht op
Als je ontslagen wordt, kom je in een vervelende situatie terecht. Je inkomen valt weg, terwijl je vaste lasten gewoon doorlopen. Als je wat ouder bent, komen er bovendien onzekerheden bij kijken: hoe snel zal het lukken om een nieuwe baan te vinden? Gelukkig is er vanuit de overheid een regeling waarmee je financieel gecompenseerd wordt door je werkgever, de zogeheten transitievergoeding. Hiermee kun je rustig kijken wat je na het ontslag wilt gaan doen. In dit artikel lees je waar je vanuit kunt gaan als je wordt ontslagen.
Waarom een transitievergoeding?
Een transitievergoeding is een middel om ontslagen werknemers financieel te compenseren. De vergoeding kun je na je ontslag gebruiken om je kansen op werk te vergroten, bijvoorbeeld door omscholing te betalen of een eigen bedrijf op te richten. Dit is echter niet verplicht.
Wanneer recht op een vergoeding?
Je hebt recht op een transitievergoeding als het initiatief voor het ontslag vanuit je werkgever komt. Dit geldt zowel bij tijdelijke contracten die niet worden voortgezet als bij vaste contracten.
Ook als je een nieuw contract krijgt met een verlaging van minstens 20% van de werkuren heb je er recht op. In sommige gevallen kan je zelfs aanspraak maken op een vergoeding als je zelf ontslag neemt, bijvoorbeeld als je werkgever ernstig verwijtbaar of nalatig heeft gehandeld.
Wanneer géén transitievergoeding?
Soms heb je geen recht op een transitievergoeding bij ontslag. Dit gaat bijvoorbeeld op wanneer je op staande voet ontslagen bent of de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Ook als je binnen 6 maanden weer bij je werkgever aan de slag kan, krijg je geen vergoeding bij je ontslag.
Als je twijfelt of je recht hebt op een transitievergoeding in jouw situatie, dan kan een rechtsbijstandverzekeraar kan je verder helpen met advies en eventueel het ondernemen van stappen om een transitievergoeding te krijgen. Het is dus verstandig om een rechtsbijstandverzekering te hebben die dekking biedt voor conflicten over werk.
Vergoeding bij vervroegd pensioen
Ga je op eigen initiatief met vervroegd pensioen? Dan krijg je over het algemeen geen transitievergoeding. Dat komt doordat deze bedoeld is voor de transitie naar een nieuwe baan. Wel kan je soms gebruikmaken van de Regeling vervroegd uittreden (RVU). Je krijgt dan een vaststellingsovereenkomst met RVU-uitkering. Zo kun je ook als je zelf ontslag neemt dus een fijne financiële regeling treffen!
Hoe hoog is de transitievergoeding?
Niet iedereen ontvangt dezelfde transitievergoeding. De hoogte ervan is namelijk afhankelijk van hoe lang je ergens hebt gewerkt. Per gewerkt jaar ontvang je een derde van een maandsalaris. Hoe langer je ergens hebt gewerkt, hoe meer transitievergoeding je dus krijgt.
Voorheen was er nog een aparte regeling voor werknemers van 50 jaar en ouder. Omdat het lastiger kan zijn om een nieuwe baan te vinden als je wat ouder bent, werd de hoogte van de transitievergoeding hierop in 2013 tijdelijk aangepast. Sinds 2020 is de berekening voor alle leeftijdsgroepen echter weer gelijk getrokken.
Meestal wordt de vergoeding in één keer betaald. Maar het is toegestaan dat de werkgever om de betaling te spreiden over maximaal 6 maanden als de betaling de bedrijfsvoering schaadt.
Verder na je ontslag
Met een transitievergoeding op zak, heb je weer ruimte om vooruit te kijken. Want waar de ene deur sluit, gaat weer een andere open. Ga voor jezelf na wat je wilt doen. Als je er zelf niet helemaal uitkomt, zijn er verschillende manieren om hier hulp bij te krijgen, bijvoorbeeld via je gemeente.
Is vervroegd pensioen misschien een optie voor je? Of wil je graag weer aan de slag? Misschien wil je gewoon een vergelijkbare baan zoals je die had, of ga je juist een carrièreswitch maken. Want onthoud: je bent natuurlijk nooit te oud om te leren!