BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Maasverhalen

Maasverhalen

Ontdek de historie langs de Maas

Aan zowel de Brabantse als Gelderse zijde van de Maas is voor liefhebbers van historie, cultuur en natuur zoveel te ontdekken. Imposante kastelen, historische vestingsteden, idyllische dorpjes, imponerende dijken en rustgevende wandel- en fietsroutes geven Nederlands meest landelijke rivierenland een nostalgisch karakter.

De leukste manier om deze waterrijke regio te ontdekken, is aan de hand van de Maasverhalen, die verwijzen naar zes gemeenten aan de oevers van de Maas: Wijchen, Oss, West Maas en Waal, Maasdriel, ’s-Hertogenbosch en Heusden. We vertrekken in Wijchen en zakken stroomafwaarts zigzaggend door het land van Maas en Waal, waar zanger Boudewijn de Groot in eind jaren zestig al een ode aan bracht. Ga je mee op ontdekkingstocht?

Wonderschoon Wijchen

Wijchen is een schilderachtige gemeente in Gelderland en wordt omgeven door stuifzandduinen, open landerijen, bossen en oude rivierlopen. Een afwisselend landschap tussen Maas en Waal dat zich bij uitstek leent voor ontdekkingstochten op de fiets. Aanrader zijn de ‘Cultuurhistorische fietsroute ‘Tweestromenland‘ of de Romeins Bataafse fietsroute ‘Oase tussen de klei‘. De landelijke sfeer, vol kronkelende wegen, de idyllische dorpen en 202 historische monumenten in het zogenaamde ‘Land van de Heerlijkheden’ maken Wijchen tot een prachtige plek om te ontdekken. Naast de overweldigende natuur biedt Wijchen een rijkdom aan culturele bezienswaardigheden, waaronder drie indrukwekkende kastelen en ruïnes.

Monumentaal Oss

De gemeenste Oss hoort bij de vijftig grootste monumentengemeenten van Nederland. Naast bijzondere archeologische plekken, overblijfstelen van industrie en ambacht, kerken en kloosters vind je hier vooral veel monumentale rijkdom in de drie vestingstadje Ravenstein, Megen en Oss. Maak in Ravenstein kennis met oude ambachten. Bezoek de molen, de smederij en het leerlooierijmuseum en sluit af met een lokaal biertje, gebrouwen door Stadsbrouwerij Wilskracht. Megen heeft nog twee actieve kloosters, van de zusters Clarissen en de broeders Franciscanen. Oss bloeide op in de tweede helft van de achttiende eeuw en ontwikkelde zich tot het centrum van vee- en boterhandel. Op de Heuvel werd in 1768 een nieuw stadhuis met een boterwaag gebouwd. 

Waterbeheer in West Maas en Waal

West Maas en Waal is een mooi stukje Nederland met verschillende akkers en weiden, fruitboomgaarden en slingerende dijken naast de uitgestrekte uiterwaarden. Omringd door de rivier de Maas aan de ene kant en de Waal aan de andere kant, heeft deze landelijke streek zich door de eeuwen heen ontwikkeld tot een dynamische regio in de strijd tegen waterbeheer. Historisch hoogtepunt in deze gemeente is het indrukwekkende stoomgemaal De Tuut bij Appeltern uit 1917, het enige stoomgemaal dat nog te vinden is in het Gelders rivierengebied en kreeg in 1980 de status van industrieel erfgoed.

Meanderend Maasdriel  

De Bommelerwaard is omringd door de dijken en kronkelende loop van de rivier de Maas. In dit groene gebied ligt de gemeente Maasdriel dat veel Rijksmonumenten telt waaronder Kasteel Ammersoyen, Slot Well, Slot Rossum, Huis Teisterbant en Fort Sint Andries met z’n vijf bolwerken, genaamd: Oostenrijk, Aragon, Bourgondië, Sassen en Velasco het grootste militaire bouwwerk van de Spanjaarden in ons land. Kasteel van Ammersoyen is een van de best bewaarde middeleeuwse waterburchten van Nederland en diende als strategische uitkijkpost over de Maas en bood bescherming in dit vaak bevochten grensgebied tussen Gelre en Brabant.

Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch

In Den Bosch, de bourgondische cultuurstad aan de Maas, beleef je Brabant op z’n best. Wandel door charmante straatjes, bewonder de monumentale panden en biedt een unieke mix van historie, kunst én bourgondisch eten. Aanrader is een vaartocht over de Binnendieze, een bijzonder stelsel van smalle watergangen, door en onder de stad. Ook de Zuiderwaterlinie, een oude verdedigingsroute langs vestingsteden, is een bezoek waard. Deze route vertelt het verhaal van het water dat vroeger als bescherming werd gebruikt. Maar als je op de fiets het buitengebied gaat verkennen, maak je eerst een tussenstop bij banketbakkerij Jan de Groot, de eerste bakker van de welbekende en overheerlijke Bossche bollen.

Heusden

Een wandeling door Heusden voelt als een wandeling door een openluchtmuseum. Wie tegenwoordig door het charmante vestingstadje loopt, kan zich nauwelijks voorstellen dat het een halve eeuw geleden sterk vervallen was. De restauratiewerkzaamheden aan de indrukwekkende vestingwerken werden zo goed uitgevoerd dat Heusen werd gekroond met de ‘Europa Nostra’, de hoogste Europese onderscheiding op dit gebied. Heusden kent een rijke historie en was een belangrijk onderdeel van de ‘Zuiderwaterlinie’, een reeks verdedigingswerken die Nederland tegen de vijand beschermde. Voor wie van cultuur houdt, is het Gouverneurshuis een aanrader. Dit voormalige herenhuis herbergt een museum en vertelt de geschiedenis van de stad.

Pontjesdagen

Al fietsend de historische hoogtepunten aan beide oevers van de Maas ontdekken? Op 16, 17 en 18 mei 2025 vinden de Pontjesdagen plaats en is er van alles te beleven langs 160 kilometer Maasoever. Stap op de fiets en zigzag met de karakteristieke veerpontjes heen en weer tussen de Brabantse en Gelderse zijde van de Maas. Ben je er ook bij? Pontjesdagen.nl

Maasverhalen

De rivier de Maas verbindt al deze historische plekken met elkaar. Ben je nog niet uitgelezen of op zoek naar meer tips in deze regio? Ga naar Maasverhalen.nl en leer meer over de andere highlights. Maasverhalen.nl