BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Troostende kost

Troostende kost

Hartverwarmende comfortfood voor winterste dagen

Brrr. Koud buiten, dus gauw naar binnen. Waar je de keuken induikt voor iets weldadig warms. Warme gerechten voor koude dagen, dat is comfortfood ten top. En met deze niet al te moeilijke gerechten vier je bovendien de smaken van de winter. Met al je vrienden of je hele familie. Puur genieten.

In wodka gestoofde vijgen en pruimen met kardemomroom

Vijgen komen natuurlijk uit het Middellandse Zeegebied, maar net als bijvoorbeeld gember en kaneel beschouwen we ze in het noorden als belangrijk ingrediënt van de herfstkeuken. Hun paarse lijven met een mistige waas is net zo’n teken dat de herfst gearriveerd is als de verschijning van Cox’s Orange Pippins en wilde paddenstoelen. Ik vind dit dessert gekoeld lekker, maar warm of op kamertemperatuur kan ook. Vervang de wodka door extra rode wijn als je het drankgehalte anders te hoog vindt. De bramen zien er prachtig uit – als ouderwetse glinsterende knopen – maar als die niet in het seizoen zijn, kun je kleine pitloze blauwe druiven nemen. Serveer er gemberkoekjes bij, zoals zelfgemaakte Scandinavische
pepparkakor (zie blz. 172).

voor 8 personen
16 verse, stevige vijgen
12 stevige pruimen
150 ml rode wijn
100 ml wodka, plus wat
extra ter afronding (of zie
receptintro)
200 g kristalsuiker
6 el creme de cassis
300 g bramen (indien
beschikbaar), of pitloze blauwe druiven voor erbij
4 kardemompeultjes
275 ml double cream of
slagroom
poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Halveer de vijgen in de lengte zonder ze helemaal door te snijden. Halveer de pruimen en verwijder de pitten. Doe de vijgen en pruimen in een ondiepe ovenschaal waar al het fruit in een enkele laag in past. Meng de wijn, wodka, 150 gram kristalsuiker en 4 eetlepels creme de cassis in een pan en verhit al roerend tot de suiker oplost. Laat al sudderend met een derde inkoken en schenk dit mengsel dan over het fruit. Strooi de rest van de kristalsuiker erover. Stoof het fruit 25-30 minuten in de oven. (Gebruik je druiven in plaats van bramen, voeg deze dan 15 minuten voor het eind van de oventijd toe.) Het fruit moet zacht en bovenop iets gekaramelliseerd zijn, maar nog wel zijn vorm hebben. Laat het gestoofde fruit afkoelen en voeg dan de bramen toe, als je die gebruikt. Schenk er wat wodka over en besprenkel met de rest van de creme de cassis.Haal de zaadjes uit de kardemompeultjes en plet de zaadjes in een vijzel, of in een zware kom met bijvoorbeeld het uiteinde van een deegroller. Doe de room in een kom, voeg de kardemom toe en klop stijf; voeg poedersuiker naar smaak toe. Serveer bij het fruit.

Uien-cidersoep met smeltende camembert

Franse uiensoep, op z’n Normandisch. Leg een tissue klaar, want je neus raakt als bij geen ander middel meteen ontstopt! Laat de 115 gram boter in een steelpan met zware bodem smelten en voeg de uien toe. Bak ze zachtjes en keer ze in de boter, tot ze zacht beginnen te worden. Voeg een scheut water toe, strooi er wat zeezoutvlokken bij, leg een deksel op de pan en smoor de uien tot ze heel zacht zijn en gaan karamelliseren. Dat kan wel 50 minuten duren. Je moet er af en toe een scheut water aan toevoegen en de uien omscheppen in de boterige sappen. Neem het deksel van de pan en draai het vuur halfhoog, zodat de sappen kunnen verdampen en de uien karamelliseren. Ik voeg de suiker vaak na een tijdje toe als de uien nog niet echt gaan karamelliseren, maar soms hoeft dat niet (als ze veel suiker van zichzelf hebben). Voeg als de uien donker zijn de cider, kippenbouillon en tijm toe, doe er royaal
zeezoutvlokken en peper bij, en breng aan de kook. Laat het 10 minuten zachtjes pruttelen.

Proef of de soep goed op smaak is en schep hem in ovenvaste kommen.

Leg in elke kom een paar sneetjes geroosterd stokbrood. Snijd de camembert in plakjes en leg ze erop. Bestrijk de kaas met de 15 gram gesmolten boter en zet de kommen onder een hete grill tot de kaas goudbruin is en borrelt. Serveer de soep meteen.

voor 8 personen
115 g boter, plus 15 g, gesmolten
1,5 kg uien, in heel dunne ringen
2 tl suiker (naar keuze)
250 ml cider
1,2 l kippenbouillon
blaadjes van 3 takjes tijm
sneetjes stokbrood, geroosterd
1 camembert
zeezoutvlokken

Nog meer lekkers?

Wil je ook het recept van de TA R T I F L E T T E met Franse kaas & spek? Je vindt het in Zin 1. Niet meer in de winkel, maar nog wel online verkrijgbaar. Bestellen kan via deze link.

De beste artikelen in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief

P R O D U C T I E : D A N I Ë L L E B R O N S G E E S T
B E E L D : J A S O N L O W E S