Curaçao niet voor niets Nederlands populairste eiland
Natuurlijk, we komen voor het betere nietsnutten. Maar Nederlands populairste eiland heeft, voor wie zich tóch gaat vervelen, ook genoeg avontuur te bieden. Lees in Zin 5 een avontuurlijke reisreportage en boek zelf een reis naar Curaçao met korting.
De Nederlandse Myra Biegelaar begeleidt al jaren immigrées op Curaçao, of het nu gaat om verblijfsvergunning, belastingen, woning, onderwijs en wat er praktisch al niet bij komt kijken. En niet alleen voor haar landgenoten. “Vergis je niet: het feit dat Curaçao onderdeel is van Nederland is ook aantrekkelijk voor allerlei andere nationaliteiten, want dat biedt veel zekerheden. Als je hier een huis koopt, is dat ook van jou.”
Geld: De uiterst gunstige pensionado-regeling op het eiland trekt veel Nederlanders. U hoeft alleen 10% over uw inkomen te betalen, dus niet over uw vermogen, en 6% successierechten. Nederland morrelt aan de regels, maar goedkoop blijft het. Voor de werkenden: “Ga hier niet op de bonnefooi heen, op zoek naar een baan. Regel dat eerst en zorg dat er echt handtekeningen onder een contract staan. Mondelinge of andere toezeggingen kunnen weinig waard blijken.”
Wonen: Er zijn drie vereisten om voor onbepaalde tijd op Curaçao te wonen: u heeft een woonvergunning (die krijgt u mee als u geen strafblad heeft), verdient minstens 1500 gulden (750 euro) per maand, en koopt een huis van minstens 450.000 Antilliaanse guldens. Het prijspeil is ongeveer hetzelfde als in Nederland, omdat de meeste levensbehoeften moeten worden geïmporteerd, maar u krijgt wel méér vierkante meters woning voor hetzelfde geld. Voor een hypotheek moet u altijd een flinke dosis eigen geld inbrengen.
De belangrijkste tip bij het kopen: let op de wind. “Check of het wel door kan waaien in je huis, anders is het niet te harden in de hitte.” Huren kan ook, een beetje woning in een goede wijk kost 1500 tot 2000 Antilliaanse gulden per maand. Populaire wijken onder Nederlanders: Van Engelen, Toni Kunchi, Jan Sofat en Banda Abou.
Cultuur: De gouden tip: doe als de locals doen. “De cultuur is hier niet regel-, maar mensgericht. Als je gewoon een beetje aardig en relaxed bent, niet enorm op je strepen gaat staan en niet te veel verwacht, heb je hier een relaxed leven,” aldus Biegelaar.
Vervoer: Reken niet op de bus, al rijdt-ie gestaag z’n route. De stelregel op het eiland is één auto per volwassene, en een fourwheeldrive is geen luxe. Omdat de vraag naar tweedehandsauto’s zo groot is, zijn ze niet per se goedkoop. Benzine is wel een stuk goedkoper. Tip van Myra: je kan importvrij een nieuwe wagen uit de Verenigde Staten importeren en die mag na een jaar ook weer importvrij naar Nederland.
Zorg: Sinds kort kent het eiland een soort ziekenfonds, waar iedereen zich bij kan aansluiten. Wil je echter verzekerd zijn in het buitenland, dus ook in Nederland, dan moet je apart bijverzekeren of particulier (dus duurder) gaan.
Ook naar Curaçao? Zin heeft een mooie aanbieding! Kijk op Karinschoice.nl/ZINinCuracao of bel (020) 449 94 70.