BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Een wilde versie van de werkelijkheid

Een wilde versie van de werkelijkheid

Schilderkunst kan mooi zijn, rauw, overweldigend en baanbrekend. In de spectaculaire dubbeltentoonstelling Wilden en Nieuwe Wilden vind je het allemaal terug in het beste werk van de kunstrebellen van de vorige eeuw.

Taboedoorbrekend wild
Kunst als uiting van je emoties en persoonlijke ervaringen klinkt voor ons misschien vrij logisch. Begin twintigste eeuw was dat het niet, tot de expressionisten de beeldende kunstwereld veroverden. Zij durfden buiten de artistieke en academische lijntjes te gaan en maakten ruim baan voor de subjectieve binnenwereld.

Dat leverde avontuurlijke schilderijen op die voorbij een directe weergave van de realiteit gingen, met felle kleuren en krachtige vormen. Bij Wilden in Museum de Fundatie bekijk je nu het beste werk van deze vooruitstrevende geesten van weleer, zoals Wassily Kandinsky, Emil Nolde, Ernst Ludwig Kirchner en Max Pechstein.

Wilden, van 28 april t/m 18 september 2016 bij Museum de Fundatie.

Nieuwe Wilden Museum de Fundatie Groninger Museum

Two Proletarian Women Inventros on Their Way to the Inventor’s Congress (1984) © Estate of Martin Kippenberger, Galerie Gisela Capitain, Cologne. (Nieuwe Wilden) (l); Liggend naakt (1920) – Max Pechstein (Wilden) (r).

Nieuw Wild
In het Groninger Museum reizen we iets minder ver terug in de tijd, naar de jaren tachtig. Daar is parallel aan Wilden de expositie Nieuwe Wilden te zien. Ook het ‘neo-expressionisme’ was baanbrekend. De abstracte en conceptuele kunst uit de jaren zestig en zeventig maakte plaats voor rauwe, provocerende en humoristische schilderijen. Decennia na het historische Duitse expressionisme, maar met dezelfde rode draad: compromisloze artistieke vrijheid.

Het Groninger Museum was een van de eerste musea die deze kunst, voornamelijk gemaakt in (West-)Duitsland, op grote schaal verzamelde. In Nieuwe Wilden zie je werk van o.a. Martin Kippenberger, Albert Oehlen, Walter Dahn, Salomé en Ina Barfuss.

Nieuwe Wilden, van 30 april t/m 23 oktober 2016 bij het Groninger Museum.