Insecten als avondeten
In 2050 zullen er 2 miljard meer mensen zijn dan nu. Door gebrek aan landbouwgrond en te veel uitstoot van broeikasgassen zal er niet genoeg vlees zijn voor iedereen. Minder vlees eten is een optie, maar overstappen op insecten is wellicht een betere.
Koken met levende wormen of sprinkhanen roept misschien nu nog een natuurlijke weerstand op, maar twintig jaar geleden zaten we ook nog niet massaal aan de sushi. Het gaat misschien even duren voordat het in Nederland als normaal gezien wordt, maar wereldwijd genieten er al ruim twee miljard mensen elke dag van lekkere insectenhapjes. Voor de echte durfals zijn er dus al genoeg recepten te vinden.
Havermoutkoekjes
Ingrediënten: 150 gram boter – 200 gram havermout – 250 gram buffalowormen – 60 gram rozijnen of gedroogde cranberry’s – 150 gram suiker – 2 theelepels bakpoeder – 1 ei – 2 eetlepels bloem – snufje zout – rasp en sap van 1 citroen – bakplaat en bakpapier
Bereiding: Doe de boter in een steelpan en laat deze op laag vuur smelten. Doe alle overige ingrediënten in een beslagkom en roer ze even met een spatel door elkaar. Voeg nu de gesmolten boter toe en meng het geheel goed. Laat het deeg opstijven in de koelkast en rol het daarna uit op het bakpapier. Verwarm de oven voor op 170 °C. Bak de koek af in ± 20 minuten. Na het bakken snijdt u de nog warme koek in stukjes van het gewenste formaat en laat ze afkoelen.
Recept afkomstig uit Het Insectenboek, uitgeverij Atlas Contact €17,50
Pasta met meelwormen, spinazie en ricotta
Ingrediënten: 150 gram verse meelwormen (verkrijgbaar in de dierenwinkel) – 150 gram pasta naar keuze – 300 gram spinazie – 150 gram ricotta – 1 rode peper – 3 teentjes knoflook – handvol peterselie – bakboter
Bereiding: Scheid de levende van de dode wormen en zet de levende een nacht in de vriezer. Doe de meelwormen in een vergiet en was ze goed met lauwwarm water. Kook de pasta gaar. Pureer de spinazie samen met de ricotta en voeg zout naar smaak toe. Fruit de knoflook en gesnipperde rode peper in de bakboter. Bak vervolgens de wormen hierin mee totdat ze krokant zijn, maar niet uitgedroogd. Dit duurt een minuut, hooguit twee. Zet het vuur uit en meng de meelwormen met de pasta, spinazie en peterselie.
Recept afkomstig van Sjoerd Mulder
Eetbare insecten
Bij grotere vestigingen van Sligro en bij webshops zoals Delibugs en Insectable kunt u terecht voor eetbare insecten. Een pot buffalowormen is verkrijgbaar vanaf 6 euro. Voor een goedkopere variant kunt u terecht bij de dierenwinkel waar ze verse meelwormen verkopen.