De ontdekker van het woord ‘OK’
Het verzamelaarsechtpaar Martijn en Jeannette Sanders heeft goed z’n best gedaan. Het Stedelijk Museum presenteert deze zomer Bad Thoughts: een overzicht van hun collectie. Wat zijn de hoogtepunten?
Ja, curator Martijn van Nieuwenhuyzen is dol op de collectie van het Amsterdamse verzamelaarsechtpaar. Hij stelde een top 4 samen.
1. Slechte gedachten
“’Bad Thoughts’ is een van de vele werken van Gilbert & George uit de collectie Sanders. Op een droge Engelse manier leveren zij als ‘living sculptures’ en in hun fotomontages een tongue-in-cheek-commentaar op het grootsteedse leven in het westen en op de Britse cultuur. In de fotomontage Bad Thoughts treden ze ook zelf op als schemerige figuren wiens verschijning niet veel goeds kan voorspellen.”
2. Goede ontdekking
“Martijn en Jeannette Sanders hebben Anselm Kiefer, nu wereldberoemd, vroeg ontdekt. Kiefer neemt het Duitse verleden en de Duitse identiteit onder de loep. In het enorme doek Wege der Weltweisheit uit 1977 verbindt hij met een web van kronkelende boomwortels figuren uit de nazi-tijd met Duitse toneelschrijvers, filosofen en politieke grootheden. Zo plaatst hij goed naast fout. Een provocerende daad voor een Duitser, niet zo lang na de oorlog.”
Credits
Foto’s bovenaan de pagina
1. Gilbert & George, BAD THOUGHS (no. 9), 1975. Collectie Martijn en Jeannette Sanders. Foto: Mike Bink.
2. David Claerbout, The Shadow Piece, 2005 (still). Videoprojectie, zwart-wit, met geluid. Copyright: copyright David Claerbout/Pictoright. Courtesy Galerie Micheline Szwajcer en David Claerbout.
Foto’s hierboven:
Armando, Schuldig landschap, drieluik, fotografie en twee tekeningen, 1976, tweemaal 100,5 x 75 cm, eenmaal 100,5 x 98 cm. Collectie Martijn en Jeannette Sanders. Foto: Mike Bink.
3. Ongelooflijke melancholie
“De videoprojectie Shadow Piece van de Belgische kunstenaar David Claerbout is van een ongelooflijke melancholie en doet me denken aan de modernistische gebouwen die ik vroeger als kind heb gezien. De op de muur geprojecteerde zwart wit video is gebaseerd op een architectuurfoto uit de jaren vijftig. Je ziet de lege entreehal van een openbaar gebouw. Zonlicht valt door de glazen pui naar binnen waardoor langgerekte schaduwen ontstaan. De deur is dicht en zo nu en dan komt er iemand langs die naar binnen kijkt, maar alleen hun schaduw dringt door in de verlaten hal.”
4. OK.
“De Nederlandse kunstenaar Ger van Elk heeft een kwikzilveren fantasie. Sinds de jaren zestig heeft hij steeds weer een verrassende nieuwe wending aan zijn werk gegeven. Internationaal is hij eigenlijk ondergewaardeerd, vind ik. Het foto-drieluik The Co-Founder of the Word O.K. maakte hij in 1971 deels in Hollywood, waar hij woonde. Het staat model voor het spitsvondige wijze waarop Van Elk met taal en beeld omgaat: op een slapstick-achtige wijze poseert hij als de toevallige mede-ontdekker van het woord OK. Met een rond object (bv een worst) en zijn eigen lichaam beeldt hij heel houterig de letters OK uit.”
De tentoonstelling Bad Thoughts is vanaf 20 juli tot en met 9 november te zien in het Stedelijk Museum.
Credits
Anselm Kiefer, Wege der Weltweisheit, olieverf op doek, 1977, 350 x 500 cm. Collectie Martijn en Jeannette Sanders.