BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Nederlandse geschiedenis: een dankbaar filmonderwerp

Nederlandse geschiedenis: een dankbaar filmonderwerp

Voor de nieuwe film van regisseur Pim van Hoeve, die in 2016 in première gaat, kruipt Barry Atsma in de huid van Willem van Oranje. De vaderlandse geschiedenis is de laatste jaren een bron van filmvermaak, zo laten deze titels zien (waarin Atsma vrijwel altijd opduikt).

De Storm (2009)
Na de vele films over de Tweede Wereldoorlog (waarvan ‘Zwartboek’ uit 2006 en ‘Oorlogswinter’ uit 2008 recente voorbeelden zijn) kwam in 2009 ‘De Storm’ uit, een drama over een andere traumatische ervaring uit de recente geschiedenis: de watersnoodramp van 1953. Barry Atsma en Sylvia Hoeks spelen de hoofdrollen. De film zou aanvankelijk worden opgenomen op het Zeeuwse eiland Tholen, maar omdat bewoners niet aan de ramp herinnerd wilden worden, week de crew uit naar een speciaal hiervoor onder water gezette polder in België.

Nova Zembla (2011)
Deze film van regisseur Reinout Oerlemans vertelt het bekende verhaal van de laatste ontdekkingsreis van Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck: hun schip raakt ingevroren voor de kust van Nova Zembla en de bemanning moet op het eiland zien te overleven. Robert de Hoog speelt een van de lagere officieren en de hoofdpersoon van de film, Gerrit de Veer (een rol waarvoor hij mocht kussen met Doutzen Kroes, die haar acteerdebuut beleefde). De recensies van deze eerste Nederlandse film in 3D waren niet overwegend positief (‘Het tekort aan adrenaline schuilt deels in het scenario, dat nooit echt de mist ingaat, maar ook geen vuur of urgentie overbrengt’, schreef de Volkskrant bijvoorbeeld), maar de film trok evengoed meer dan 800.000 bezoekers.

Kenau (2014)
‘Braveheart met vrouwen of matig historisch drama?’ Dat vroeg het NRC vroeg zich van de film ‘Kenau’ af. Het heldinnenverhaal van weduwe Kenau Hasselaer (een rol van Monic Hendrickx), die tijdens die bij het beleg van Haarlem in 1572 samen met andere vrouwen vocht om haar stad tegen de Spanjaarden te beschermen, werd door Maarten Treurniet (‘De Heineken Ontvoering’, ‘De Passievrucht’) bewerkt tot een historische film. Een kaskraker werd het ondanks strakke montage, een rol van Barry Atsma en dankbaar onderwerp niet.

Michiel de Ruyter (2015)
Begin volgend jaar in de bioscoop: deze historische avonturenfilm van Roel Reiné waarin Frank Lammers zeeheld Michiel de Ruyter speelt. De bekende replica van VOC-schip Batavia is één van de decors van de film (hoewel de admiraal zelf nooit op dit schip voer); verder zijn er opnames gemaakt in Zeeuwse steden als Veere, Zierikzee. Verwacht spectaculaire zeeslagen, complotten en samenzweringen, een historisch verhaal en een kleine rol van Rutger Hauer als Maarten Tromp, Barry Atsma als Johan de Witt en overige rollen van Egbert Jan Weeber, Derek de Lint, Tygo Gernandt en Lieke van Lexmond.

‘Willem van Oranje’ is in 2016 in de bioscoop te zien.