Musical-flop 5
Met ‘Dreamgirls’, ‘Billy Elliot’ en ‘Moeder, ik wil bij de revue’ op stapel zit het wel goed met het nieuwe Nederlandse musicalseizoen, maar het gaat niet altijd goed: zo flopte Joop van den Ende’s ‘Rocky’ onlangs nog op Broadway. Het kan altijd nog erger, bewijzen deze musicalflops.
Het was voor Joop van den Ende even slikken toen ‘Rocky’, die in Hamburg volle zalen trok, na 216 voorstellingen moest stoppen (op 17 augustus is de laatste voorstelling te zien) op Broadway. Er komt waarschijnlijk geen Nederlandse versie. Ach, het kan altijd erger:
1. Viva Forever!
De Spice Girls-musical op Broadway was maar zeven maanden te zien. Volgens critici miste de ‘spice’ nogal: de Daily Mail schreef bijvoorbeeld ‘Viva Forever!’ een ‘teleurstelling’ was, ‘zuur en gericht op mislukking’ en Daily Telegraph noemde de musical ‘smakeloos, lui, weinig verheffend’. Met 5 miljoen pond verlies werd de stekker uit de voorstelling getrokken.
2. Big Fish
Ook een flop op naam van Joop van den Ende: ‘Big Fish’, gebaseerd op de gelijknamige film van Tim Burton uit 2001. Na 98 voorstellingen viel het doek voor deze musical (prijskaartje: 14 miljoen dollar). De regie en choreografie was in handen van Susan Stroman, die vijf Tony Awards op haar nachtkasje heeft staan. Maar niet voor ‘Big Fish’. ‘Verkrampte dansnummers en dialogen waarin niemand iets zegt wat het waard is om naar te luisteren’, zo schreef Wallstreet Journal.
3. Woody Allen-musical
Stroman had haar jaar niet, want In hetzelfde jaar dat de stekker uit ‘Big Fish’ werd getrokken (2013), stopte ook haar Woody Allen-musical ‘Bullets over Broadway’ wegens tegenvallende kaartverkoop. Ook deze musical kostte 14 miljoen dollar om te maken, maar na een half jaar was er nog maar één miljoen dollar terugverdiend. Stroman hoefde zich niet te schamen voor het verhaal, want die was geschreven door Allen zelf.
4. Jeeves
Zelfs Andrew Lloyd Webber rommelt weleens in de marge aan. Een paar jaar na het megasucces van ‘Jesus Christ Superstar’ verscheen de musical ‘Jeeves’ (1975), die slechts 38 keer te zien was in de theaters. De musical staat daarmee bekend als Lloyd Webbers ‘enige echte flop’. Tim Rice, vaste partner in crime van Lloyd Webber, zag de flop wellicht al aankomen en stopte op tijd met het project. Critici vonden dat het hoofdpersonage te weinig ontwikkeld was en vonden het vreemd dat deze niet één solonummer zong.
5. Carrie
Stephen Kings boek over tiener Carrie, die met haar bovennatuurlijke gave wraak neemt op haar klasgenoten, werd in 1988 door de Royal Shakespeare Company naar Broadway gebracht. Slecht idee: de musical trok zo weinig bezoekers dat ‘ie maar drie dagen te zien was. De New York Times vond dat de voorstelling een ‘onbevangen smakeloosheid’ had en vol zat met ‘uitdrukkingsloze bubblegummuziek en bloed dat lijkt op aardbeiensaus’.
Binnenkort blikt Zin.nl vooruit op de mooiste musicals van het komend seizoen.