Koningin van de Hanzesteden
Wie gek is op architectuur en meteen ziet wat gotisch is, uit de renaissance, de barok of het classicisme komt, moet zeker Lübeck bezoeken.
Als het woord pittoresk nog niet bestond, dan zou het vast worden bedacht om Lübeck te beschrijven. Deze Hanzestad heeft straten vol oude huizen, sommige snoezig, andere statig, een ring van water rond het compacte centrum, een bombastische toegangspoort – de Holstentor – en zeven kerktorens die parmantig hoog de lucht in pieken. De Holstentor is als enige overgebleven van de vier toegangspoorten en is hét herkenningspunt van de stad.
Ingenieur Jan Kruijswijk (1948) woont sinds 1991 met zijn Duitse vrouw in Lübeck. Na zijn pensionering is hij er als gids gaan werken. In Zin 11 geeft hij een rondleiding en verklapt hij alvast 3 musea die je moet zien.
Must see musea
Kunsthalle St Annenmuseum (St.-Annen-Straße 15) is alleen al vanwege het gebouw de moeite waard: moderne architectuur en een oude kerk gaan hier prachtig samen. Daarmee is dit museum voor hedendaagse kunst zelf ook een kunstwerk.
* Lübeck is de koningin van de Hanzesteden dus een Hanzemuseum (An der Untertrave 1) kan hier niet ontbreken. Het vorig jaar geopende museum biedt een zeer uitgebreid kijkje in het leven van de mensen in die enerverende periode.
* Drie Nobelprijs winnaars hebben een eigen museum in de stad. Thomas Mann en Willie Brandt zijn in de stad geboren, Günther Grass woonde een tijdje in Lübeck. Het Buddenbrookhaus (Mengstraße 4) biedt een eerbetoon aan Mann en zijn meesterwerk Buddenbrook waarin hij de ondergang van een rijke koopmansfamilie beschrijft. Het museum is ondergebracht in een prachtig wit pand dat ooit van zijn grootouders was. In 1929 kreeg hij een Nobelprijs voor de literatuur.
Nieuwsgierig geworden naar meer? In dit filmpje nemen we je mee naar het strand van Lübeck.