BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Waarom een traditionele rolverdeling slecht voor mannen is

Waarom een traditionele rolverdeling slecht voor mannen is

Zin en populairwetenschappelijk magazine KIJK presenteren de nieuwste inzichten. Deze keer: waarom mannelijke kostwinner stress hebben.

Traditionele rolverdeling

Bij een huwelijk waarbij de man de kostwinner is en de vrouw het huishouden doet en de kinderen verzorgt, hoor je vaak over de negatieve gevolgen voor de vrouw. Maar ook de man heeft het zwaar met zo’n traditionele rolverdeling,
blijkt uit Amerikaans onderzoek. Socioloog Christin Munsch analyseerde de verhoudingen tussen het inkomen van man en vrouw en de effecten daarvan op psychologisch welzijn en gezondheid. De deelnemers aan het onderzoek
werd gevraagd hoe vaak zij zich onder andere nerveus, kalm en somber voelden.

pexels-photo-52608Ook moesten zij hun gezondheid een score geven. Wat bleek? Hoe groter de bijdrage van de man was aan het totale inkomen binnen het huwelijk, hoe slechter hij zich voelde. Het dieptepunt lag wanneer de man de enige was die het geld binnenbracht. Hij scoorde op dat moment gemiddeld 5 procent lager op psychologisch welzijn en 3,5 procent lager op gezondheid dan wanneer man en vrouw evenveel bijdragen.

Volgens Munsch voelen mannen die meer verdienen dan hun vrouw zich verantwoordelijk voor het ‘geldlaatje’ binnen het huwelijk. En dat zorgt voor stress; ze maken zich zorgen of ze het binnenbrengen van geld wel kunnen volhouden. Voor vrouwen pakt een kostwinnerstatus overigens juist positief uit: ze zien die als een kans om hun waarde te laten zien. Dé manier waarop zowel man als vrouw zich het prettigst voelen: allebei evenveel bijdragen aan het gezamenlijk inkomen.

KIJK in Zin
Heb je een vraag voor de redactie van KIJK? Mail deze dan naar info@kijkmagazine.nl. Wie weet vind je vraag én antwoord de volgende keer in deze rubriek.