Vluchten voor de dood
De spannende roman We hadden liefde, we hadden wapens is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
John is elf jaar en moet vluchten uit Monroe, North Carolina. Het is 1961 en zijn vader, Robert F. Williams, leidt geweldloze acties tegen de rassenscheiding. Zijn vader wordt gezocht door zowel de FBI als door de Ku Klux Klan. Jaren later herinnert John wat er allemaal gebeurde. We hadden liefde, we hadden wapens is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Doelwit
Burgerrechtenactivist Robert F. Williams helpt de zwarte bevolking om zich te wapenen tegen geweld wanneer een groepje witte mannen, zwarte vrouwen in elkaar slaat. Wanneer ze zwarte mannen vermoorden én hier niet voor gestraft worden, roept Williams om actie. Dit maakt hem tot het volgende doelwit. De Ku Klux Klan wil hem te grazen nemen en de FBI bombardeert hem tot staatsvijand nummer 1. Met zijn vrouw en twee zoontjes vlucht hij onder andere naar Cuba, waar hij geholpen wordt door Fidel Castrol, en naar China. Pas wanneer Richard Nixon en Mao Zedong de handen ineenslaan, kunnen ze terug naar huis.
Jaren later vindt John, de jongste zoon van het gezin, de dagboeken van zijn moeder. De herinneringen komen weer boven en John gaat een emotionele confrontatie tegemoet. Christine Otten zette dit prachtige verhaal op papier. We hadden liefde, we hadden wapens is een dapper, hoopvol en intens verhaal over onrecht en opkomen voor jezelf. Het verhaal van John en zijn familieleden is er eentje om niet te vergeten.
Winnen?
Christine Otten (1961) debuteerde in 1995 met Blauw metaal, dat werd genomineerd voor de Debutantenprijs. Met haar roman De laatste dichters (2004) pakte ze een nominatie voor de Libris Literatuurprijs. Uit dit verhaal volgde een theatervoorstelling. In mei 2014 verscheen Rafaël. We hadden liefde, we hadden wapens (Atlas Contact, €19,99) ligt nu in de winkel.