Depressie?
Veel mensen kampen met langdurige neerslachtigheid of zelfs depressie. Kun je zelf iets doen om uit het dal te komen?
Wat is het probleem?
Depressie kenmerkt zich door een sombere stemming en verlies van interesse en plezier. Vaak is er ook sprake van vermoeidheid, slecht slapen, verminderde eetlust en andere psychische klachten. De ene depressie is de andere niet, omdat de oorzaak een wisselende combinatie van genetische, biologische en sociale factoren is. Sterke en vooral langdurige gevoelens van somberheid gaan gepaard met een chemische ontregeling van signaalstoffen in de hersenen die signalen van de ene hersencel naar de andere overbrengen waardoor het gemoed wordt verstoord.
Wat doet de dokter?
De dokter kan verwijzen naar psychotherapie of bij ernstige depressie naar elektroshocktherapie. Maar meestal worden pillen voorgeschreven. Meer dan een miljoen mensen in Nederland slikken antidepressiva. Deze pillen zorgen ervoor dat er meer signaalstof in de hersenen komt. De behandeling moet lang worden voortgezet en langzaam afgebouwd. Bij ernstige depressie werken deze pillen, maar bij lichtere vormen van depressie en rouw is hier weinig bewijs voor. Toch worden ze steeds vaker voorgeschreven.
Wat kun je zelf doen?
Slaap: veel mensen met een depressie hebben slaapproblemen. Het verbeteren van de slaap kan een stap zijn in het oplossen van de depressie. Zelfhulpcursussen van internet kunnen slaap verbeteren.
Lichttherapie: wie last heeft van somberheid in de winter of winterdepressies, kan voor nog geen honderd euro een daglichtlamp kopen van 10.000 lux. Een half uurtje licht elke ochtend maakt het gebruik van pillen overbodig.
Anderen ontmoeten: sociale activiteiten verminderen depressie. Word lid van een club die iets doet
wat je leuk vindt. Of zet een bankje voor het huis, zo raak je aan de praat met mensen uit de buurt.
Doe wat goed voelt: houd een logboek bij met je dagactiviteiten en stemming. Doe vervolgens meer dingen die een goed gevoel geven en minder dingen die een slecht gevoel geven. Simpel maar doeltreffend. Ook een goede oefening voor mensen die niet depressief zijn!
Tekst: Dr. David van Bodegom, wetenschapper bij Leyden Academy on Vitality and Ageing en medeauteur van de bestseller Oud worden in de praktijk.
Afbeeldingen: Sabine Wiseman