Televisiekok Jeroen Meus bezocht vorig jaar de Joodse familie Hoffmann voor zijn televisie Goed Volk, waarbij hij zich verdiepte in de wereld van de chassidische Joden. De familie heeft een restaurant in Antwerpen met de naam Hoffy. Onder meer hoorde hij het indrukwekkende verhaal van hoe moeder Hoffmann de Holocaust overleefde. Maar hij mocht ook meekijken in de keuken van de Hoffmans, die zich in hun bekende restaurant aan honderden regels houden om het eten koosjer te maken. Zo kijkt er iedere dag een rabbijn mee of de spijswetten wel worden nageleefd.
Kookboek
De familie Hoffmann is door het televisieprogrammma inmiddels uitgegroeid tot de ‘spreekbuis’ van de normaal gesloten Chassidische gemeenschap in Antwerpen. Dat ze een kookboek zouden uitbrengen, is dan ook bijna geen verrassing. Met het kookboek spelen ze in op die gegroeide belangstelling van hun gemeenschap in het multiculturele Antwerpen. Bovendien: hoe kun je beter begrip kweken voor elkaars gewoonten dan door met elkaar te eten.
Joodse keuken
De recepten voor bijvoorbeeld Gefilte Fisj, Latkes (aardappelkoekjes) of Kreplag (gevulde noedels) staan nu in het standaardwerk voor de traditionele Joodse keuken dat de Hoffmans maakten. Ze zijn ook bijzonder als je je niet aan de Joodse spijswetten hoeft te houden.
Hier is het fragment te zien over hoe de moeder van de familie de Holocaust overleefde.
Jeroen Meus is bij de chassidische joden in Antwerpen. Hij spreekt met de familie Hoffman, bij wie de sporen van de oorlog altijd nog voelbaar zijn. Goed Volk, om 20.25 uur op #NPO3. #4mei #dodenherdenking pic.twitter.com/5FHMzyVuJ2
— vpro (@vpro) May 4, 2018
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Het restaurant van de familie in Antwerpen
Dit bericht bekijken op Instagram
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."