Maureen (Mo) Belderink is hoofdredacteur van delicious., hét foodmagazine van Nederland. Ze stelt elke Zin met liefde en smaak een driegangenmenu samen. Speciaal, spannend, makkelijk en vooral heel erg lekker.
Vegalicious
Er zijn veel dingen die je kunt doen om je levensstijl duurzamer te maken. Minder vlees eten bijvoorbeeld. Het is een typisch voorbeeld van ‘kleine beetjes’ die helpen. Wat wij individueel doen, zet nauwelijks zoden aan de dijk. Een handjevol idealisten dat volledig vega of veganistisch wordt, verandert de wereld niet. Wat wél scheelt, is als héél véél mensen af en toe een dag geen vlees eten. Daarom hier makkelijke maar o zo fijne vega-gerechten die iederéén lekker vindt. Ik beloof: je zult geen seconde denken: where’s the beef? Beginnen bij het voorgerecht? Kijk dan snel hier.
Quiche
met roodlof, fontina en walnoten
hoofdgerecht (4 personen) | vega
bereiden ± 25 min / oven ± 40 min
Ingrediënten
■ 800 g roodlof*
■ 5 el olijfolie
■ 100 ml droge witte wijn
■ 1 sjalotje, fijngesneden
■ 6 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries), ontdooid
■ 200 g crème fraîche
■ 4 eieren
■ 200 g fontina, geraspt
■ 75 g walnoten, grof gehakt
■ 50 g rucola
ook nodig: quichevorm van 24 cmØ, of een rechthoekige vorm van 18-28 cm, ingevet
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200C. Snijd aan de onderkant de lofstruikjes bij. Snijd ze overlangs in kwarten. Verhit in een ruime koekenpan 3 el olijfolie. Bak het roodlof in 8 tot 10 min. beetgaar. Breng intussen in een steelpan de wijn met sjalotjes aan de kook en kook het vocht langzaam tot 2 el in. Bekleed de vorm met de plakjes deeg. Neem het wijn-sjalotjesmengsel van het vuur en roer er de crème fraîche door. Klop er vervolgens een voor een de eieren doorheen en breng op smaak met peper en zout. Verdeel het roodlof met de kaas en walnoten nonchalant over de deegbodem.
Schenk er het ei-roommengsel overheen. Bak de quiche in de voorverwarmde oven in 35 tot 40 min. goudbruin en gaar. Maak de rucola aan met de laatste 2 el olijfolie en peper en zout. Snijd de quiche in vier stukken. Leg op de borden en verdeel de rucola-salade erover.
* Roodlof is het broertje van witlof en koopt u bij de supermarkt.
Nicolaas tipt
Sauvignon blanc
Laatst in Parijs in een restaurantje gegeten waar sinds de jaren 50 niks veranderd was. Maigret zat zelfs nog in een hoekje. We aten er perfecte quiche lorraine en dronken slechte sancerre uit van die piepkleine dikke ballonglaasjes. Thuis is alles beter, zeker met deze roodlofwalnotenquiche en hemelse sauvignon blanc in ijle Zaltoglazen. Maar voor half vergane Parijse glorie is ook wat te zeggen.
Domaine l’Epicourchois, Sasayen, France 2017, € 10,95 (Vinoblesse.nl)
Recept, styling en bereiding: Janneke Philippi. beeld: Serge Philippi