Win met Zin!
Het komt wel goed
Mopperen, klagen, piekeren. Dat kunnen we allemaal als de beste in Nederland. En ja, er is ook veel waarover je je zorgen kunt maken. Moet maken zelfs. Maar: er is minstens zoveel waarover we blij mogen zijn.
We wonen in een rijk, veilig land met uitstekende gezondheidszorg. Het milieu vraagt aandacht en zorg maar: de eerste auto die op water rijdt, is al uitgevonden. Vluchtelingencrisis? Nederland vangt jaarlijks 18.000 mensen op die prima terechtkomen. Die hun plek weten te vinden in onze maatschappij én gelukkig zijn. Tussen al het piekeren en zorgen door heb je vast wel eens een moment gehad dat je het zeker wist: het komt allemaal wel goed. Met de wereld, en met mij.
Jouw moment
Weet je nog wanneer dat was? Misschien zittend bij een kampvuurtje met vrienden van vroeger. Tijdens een bijzonder gesprek met je kinderen. Of toen je met je lief op een nazomeravond zomaar samen stil in de tuin zat. Vertel het ons; we zijn heel benieuwd naar jouw inzichten en positieve kijk op de wereld.
Schrijf & win
Jouw verhalen over dat onvergetelijke ‘het komt wel goed’-moment publiceren we graag in Zin 13. Wordt het verhaal geplaatst, dan verwennen we je met een mooi cadeau.
Meedoen gaat zo
Mail jouw verhaal (± 150 woorden) uiterlijk 6 oktober 2017 naar redactie@zin.nl o.v.v. Het komt goed! Vermeld ook je naam, geboortejaar en postadres.
Smeren kun je leren
Een oudere huid vraagt om een andere verzorging dan een jonge. Klinkt logisch, toch weet je niet altijd wat te doen. We zijn nou eenmaal gewend aan onze eigen routine. Daarom is er speciaal voor Zin-lezers de Vichy-workshop.
Huidverzorging
Wat is een goede huidverzorging en waarom? Hoe weet ik of ik het juiste product voor mijn huid gebruik, en hoe gebruik ik de verschillende verzorgingsproducten? En hoe kies ik de foundation die bij mij past? Zomaar wat vragen die allemaal aan bod komen tijdens de workshop ‘huidverzorging’ van Vichy. Geef je snel op, en neem gezellig een
vriendin mee!
WAT: workshop huidverzorging
WAAR: bij L’Oréal in Hoofddorp
WANNEER: op 4 oktober van 13.30 tot 16 uur
HOE: er is ruimte voor 20 personen (10x 2) per workshop
EXTRA: na afloop krijg je een goodiebag met daarin een fijne Neovadiol dagcrème van Vichy, een aanvullend serum en reinigingsproduct
MEEDOEN?
De workshop vindt al snel plaats, dus wacht niet met inschrijven. Het kost € 12,50 per persoon en opgeven gaat via Zin.nl/vichyworkshop
Hoe kan ik mezelf verbeteren?
In elke Zin beantwoordt hoogleraar klinische psychologie Willem van der Does (1960) jouw levensvragen – groot of klein. Voor iemand anders. Of gewoon fijn voor jezelf.
Op de fiets word ik gek van de bellende mensen. Moet ik ze daar op aanspreken voor ze zichzelf en ons in gevaar brengen?
Kees
Beste Kees,
Je ergert je alleen aan bellers als ze op de fiets zitten? Tel je zegeningen; je bent een voorbeeld van tolerantie. Zelf vind ik het tijd om speciale plekken te gaan aanwijzen in de openbare ruimte waar mensen nog mogen bellen. Een beetje zoals rookplekken. Die belplekken kunnen we dan telefooncellen noemen.
Betere ik
Jezelf verbeteren lijkt uiteindelijk altijd een kwestie van wilskracht. Is er ook een makkelijker manier?
Sylvia
Beste Sylvia,
Ja hoor. Ik heb een kennis die ik niet vaak zie, hooguit eens per jaar. Hij beantwoordt de vraag Hoe is het ermee? altijd met: “Mijn voortreffelijkheid neemt nog steeds toe.” De laatste keren hoor ik steeds minder ironie in zijn stem. Dus zeg een tijdje tegen al je vrienden en kennissen hoe voortreffelijk je wel niet bent. Op een gegeven moment geloof je het zelf, en heb je geen wilskracht meer nodig. Even zonder gekheid, lees mijn antwoord hier over afvallen. Met alleen wilskracht is het niet eenvoudig permanente resultaten te boeken, op welke manier je jezelf ook wilt verbeteren. Je kunt beter (ook) je omstandigheden veranderen, zodat je niet van wilskracht afhankelijk bent.
Ook een prangende vraag? Mail hem naar redactie@zin.nl o.v.v. ‘Dr. Does’.
Dromen van je eigen restaurant
Droom je van een eigen restaurant, koffietentje of bed & breakfast? Enthousiasme alleen is geen garantie voor succes in de horeca. Toch hoeft het niet bij dromen te blijven: het roer kan écht nog eens om. Lees hier deel 1.
Vergunningen, wetten & regels
Inschrijving bij de Kamer van Koophandel is voor een commercieel horecabedrijf verplicht. Die sluist jouw gegevens automatisch door naar de Belastingdienst. Zo kom je direct op de radar van de fiscus te staan. Belangrijk is om vooraf te bedenken of je de zaak gaat runnen als een onderneming of als ‘aardige bijverdienste’. Die keus heeft gevolgen voor de aangifte. En let dus scherp op alle benodigde vergunningen, wetten en regels. Als je iets over het hoofd ziet, kan dat ertoe leiden dat uw zaak niet open mag, of na een tijdje noodgedwongen moet sluiten.
Bestemmingsplan
Controleer of het bestemmingsplan horeca wel toelaat. En zo niet, kijk naar de mogelijkheden om een bestemmingswijziging aan te vragen en een omgevingsvergunning waarin horeca tóch is toegestaan. De eisen en kosten verschillen per type horecabedrijf en vaak ook per gemeente. Terwijl de ene gemeente met open armen klaarstaat, is de andere buitengewoon kritisch. In bepaalde gemeenten moet je ook een exploitatievergunning aanvragen. Verbouwen? Even een muurtje eruit raggen is geen goed plan. Vaak heb je daarvoor ook al een omgevingsvergunning nodig.
Vergunning
Andere regels en voorschriften waarmee je te maken kunt krijgen zijn die op het gebied van brandveiligheid, hygiëne en legionellapreventie bijvoorbeeld. Voor het schenken van alcohol is een drank- en horecavergunning nodig. Muziek draaien? Ook voor muziekrechten moet je waarschijnlijk geld afdragen. En voor een terras is nog weer een aparte vergunning nodig. In de hoop leegstand tegen te gaan geven veel gemeenten winkelpanden een horecabestemming. Dat biedt mooie kansen, maar Koninklijke Horeca Nederland ziet ook risico’s. Nieuwe ruimte voor horeca betekent niet dat er voldoende markt is. Severijns: “Mensen gaan niet twee keer per dag lunchen, of vijf keer koffiedrinken.”
Maak niet de fout verliefd te worden op een mooie plek waar vervolgens niemand naartoe komt, waarschuwt Robert Kranenborg. “Je gaat de tent niet vol krijgen als er maar 250 mensen in de omgeving wonen. Dan moet je ervoor zorgen dat mensen bereid zijn voor jou in de auto te stappen.” En moet je dus heel goed zijn. “Pas op dat je niet kapot gaat aan de huur, die mag niet meer zijn dan acht procent van de omzet.”
Pand
Ook al ziet dat leuke restaurantje dat te koop staat er nog zo fantastisch uit: blijf kritisch, zegt ook Severijns. “De overnamesommen zijn vaak te hoog. En je moet goed naar de huurovereenkomst en onderhoudskosten kijken. We zien vaak dat er te snel en te ondoordacht wordt gehandeld. Na twee of drie jaar moet zo’n zaak dan weer sluiten.”
Nadeel van huren is dat de contracten tijdelijk zijn en meestal na vijf of tien jaar kunnen worden beëindigd. Kopen biedt meer zekerheid maar is niet zonder risico’s. De financiering kan lastig zijn en, of de zaken goed gaan of niet: de hypotheek moet worden betaald.
Personeel
Ook het belang van goed personeel is niet te onderschatten. Severijns: “Personeel maakt of breekt je zaak.” Maar hoe kom je eraan? “Dat is niet makkelijk. In Nederland zijn alleen al 5500 koks te weinig.” Chef-kok Kranenborg raadt aan zoveel mogelijk zelf te doen, want personeel is vaak de grootste kostenpost. “En alles wat je zelf doet, is meestal beter.” Naast personeel zijn inkoop en huur grote kostenposten. “Die drie dingen moeten echt kloppen.” Kranenborg weet waar hij het over heeft: in 2003 ging zijn restaurant Vossius mede door een te hoge huur failliet.
Klein begin
Duizelt het je allemaal? Je kunt het ook simpeler aanpakken. Door als hobby-chef een huiskamerrestaurant te beginnen. Of kamers via Airbnb te verhuren. In de praktijk kan dit vaak zonder dat instanties zich ermee bemoeien – al is het de vraag hoe lang nog. Koninklijke Horeca Nederland vindt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie en pleit voor een meld- of registratieplicht. Het is een lastige maar ook mooie tijd om te beginnen in de horeca, aldus Kranenborg. “Authenticiteit is het credo. Het moet allemaal écht kloppen. Zorg voor een goed verhaal, gasten vinden dat geweldig.”
Concept
Kranenborg ziet heel wat horecaondernemers de mist ingaan omdat ze geen duidelijk concept hebben. “Ze doen van alles wat maar dat is verwarrend voor gasten. Stem het concept goed af op de regio. Het kan absoluut niet meer om aan de kust een restaurant te beginnen zonder vis.” Ook is het verstandig zo klein mogelijk te beginnen, zegt Kranenborg. “Oefen met een kraampje op de markt of een foodtruck, luister naar de mensen. Zie jezelf als een start-up die nog aan het leren is.”
Ondernemen in de horeca
Nederland telt ruim 53.000 horecabedrijven. Geld verdienen in de horeca is niet makkelijk: de marges zijn klein. Maar er zijn uitzonderingen – zoals koffie. Een ondernemer in ‘het zwarte goud’ is maar zo’n 10% van de verkoopprijs kwijt aan inkoop, zo stelt producent Illy. Een stelregel van Koninklijke Horeca Nederland is dat je van de omzet ongeveer 1/3 kwijt bent aan personeel, 1/3 aan inkoop en 1/3 aan zaken als huur, onderhoud, verzekeringen en – als het goed is – eigen inkomen. Nu de crisis voorbij is, draait de horecabranche weer beter. Volgens het CBS steeg de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar met 6,4% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016.
TEKST: RICHARD MOOYMAN
Een knetterende film voor je oren
Gitarist-componist Corrie van Binsbergen (1957) en schrijver Dimitri Verhulst (1972) brengen Godverdomse Dagen op een Godverdomse Bol: een literair concert over de menselijke evolutie vol jazz, pop, klassiek, scherpe humor en bijtende ironie. Drie vragen aan Corrie.
Hoe vullen muziek en literatuur elkaar aan?
Corrie: “In literatuur kun je worden meegevoerd naar een andere wereld. Dat doe je doorgaans alleen thuis op de bank. Ik probeer dat meegevoerd worden door muziek op het podium te bewerkstelligen. Ik componeer een muzikaal scenario op de tekst én op de schrijver, op zijn of haar performance. Wat ontstaat is eigenlijk een nieuwe vorm van communicatie. Een soort ‘film voor de oren’.”
Hoe kwam u op het idee Dimitri Verhulst uit te nodigen voor een gastoptreden?
Corrie: “Ik had Godverdomse Dagen op een Godverdomse Bol al eerder gelezen en kreeg er direct muzikale ideeën bij. Zijn taal is al bijna muziek, het swingt, is ritmisch en heeft ook nog humor. Toen Dimitri schrijver werd van het Boekenweekgeschenk 2015 was dat een mooie aanleiding hem uit te nodigen. Wat daar gebeurde was magisch! Het knetterde en vonkte. Dimitri is zó scherp, zó muzikaal. Helemaal geweldig!”
Wat voor avond kan het publiek verwachten?
Corrie: “Een muzikale literaire trip. De evolutie van de mensheid in razende vaart. Vanaf het moment dat we uit het water kropen en op twee benen gingen lopen tot en met de jaren dat we elkaar naar de andere wereld zijn gaan bombarderen. Met een hybride 9-koppige band waar jazz, pop, klassiek en moderne muziek hand in hand gaan. En met Dimitri als weergaloze verteller. Een enerverende film voor je oren. Na afloop ben je niet meer wie je was.”
De try-outs van Godverdomse Dagen op een Godverdomse Bol zijn op 30 september (Amsterdam) en 12 oktober (Dendermonde). Daarna toert de voorstelling van 13 oktober t/m 10 november door Vlaanderen en van 20 november t/m 23 december door Nederland. Stichtingbrokken.nl
Een innerlijke marathon
Walter Schrader (1955) is huisarts, activist, wijnboer, uitvinder, muzikant, romancier – en heeft een privéleven. Elke maand schrijft een column voor Zin.
Ongewenste vermoeiheid
“Dokter, ik ben zo moe.” Deze zin ontlokte mij als huisarts soms een diepe zucht, die helaas beschouwd moest worden als een vroeg symptoom van ongewenste vermoeidheid. Artsen en patiënten kunnen jarenlang tobben met deze vaak onbegrepen klacht. Oververmoeidheid neemt in onze jachtige maatschappij epidemische vormen aan.
Balans
Gebrek aan energie is vaak niet terug te voeren op een eenduidige oorzaak, waar je als arts een therapie aan kunt verbinden. Er zijn gelukkig oplossingen. Bij aanhoudende vermoeidheid is de balans tussen draagkracht en draaglast verstoord. Het kan zijn dat je door een ziekte of gebrek een normale lichamelijke inspanning niet aankan. Maar het kan ook zijn dat je te veel van jezelf vergt. Ook mentaal moeten belasting en belastbaarheid met elkaar in evenwicht blijven om zonder klachten te kunnen leven.
Halve marathon
Het is dus de vraag hoe we bij een ongewenste vermoeidheid onze balans kunnen herstellen. Meer inspannen, meer inzet of de lat wat lager leggen? Deze vragen moet een te vaak zuchtende huisarts ook zichzelf stellen. Bijna een jaar had ik toegeleefd naar de halve marathon. Zittend werken en vorderende leeftijd staan een goede lichamelijke conditie in de weg, dus ik ging serieus trainen. Consequent drie keer per week. Een half jaar onder professionele begeleiding met mensen die er allemaal zin in hadden.
De dag zelf was schitterend. Met een opgewonden kloppend hart begon ik aan die 21 kilometer. Alles ging goed. Feestende mensen langs de route, muziek, aanmoedigingen die me ondanks verzuring op gang hielden. Met het zicht op het Olympisch Stadion waar we finishten ging het zelfs nog beter. Ik liep niet meer, ik zweefde. Een kwartier later dan gepland, moe, stuk, verzuurd, kapot, gingen mijn armen de lucht in, met een grote grijns op mijn gezicht. Niet vanwege de prestatie, maar door de ervaring van energie, door het warme mentale bad dat ik met duizenden deelde en als dierbare herinnering zou meenemen.
Positieve energie
Dagelijkse spanningen en zorgen kunnen psychische verzuring veroorzaken, maar niet iedereen hoeft te rennen. Voor het herstel van balans bij verwarrende gedachten en vermoeiende gevoelens kunnen stilte en focus ook helpen. Wanneer je met regelmaat rust en tijd voor jezelf maakt, krijg je ruimte om te lezen, te denken, zelf te schrijven en een diep doorvoelde ervaring te verwerken in een gedicht, verhaal of een column. Het geeft energie om gedachten en gevoelens te beschrijven, teksten aan te scherpen en te delen, en ten slotte uit te laten kristalliseren in een prachtige, inspirerende, ontroerende en bijna allesomvattende Zin.
Altijd een gevecht
Het is elke keer weer een gevecht om de stoelen in het vliegtuig. De een wil bij het raam, en de ander bij het gangpad. En als je in het midden zit, dan krijg je beide leuningen, dan heb je in ieder geval dat nog.
Genieten
Maar als je dan aan het raam zit, kun je lekker genieten van het uitzicht. Of gewoon tekenen op het raam. Waarom niet? Stephen Palladino doet dit namelijk elke keer als hij een stoel heeft bij het raam. Leuke tekeningetjes maken en dan samen met de buitenwereld fotograferen.
Op de foto
Hij zegt dat hij wel vaak rare blikken krijgt wanneer hij begint met kliederen. Maar als hij eenmaal klaar is wil iedereen zelf een foto maken. Zélfs de stewardessen komen langs. Het is alleen een kwestie van tijd wanneer ze hem van boord slepen zegt hij zelf.
(En ja, het is er makkelijk af te halen)
Los van deze geinige tekeningetjes, heeft Stephan Palladino ook andere mooie kunst. Dit vindt je bijvoorbeeld op zijn website.
Wil je nog meer van dit soort grappige kunstwerkjes zien? Lees dan bijvoorbeeld Bekers vol kunst, Als een frisse adem door het landschap of Schil kijken
Sticky Business
Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert de zoete suiker expositie Sticky Business. Suiker staat centraal in de werken van de bijna twintig (inter)nationale kunstenaars die meedoen aan deze zinnenprikkelende tentoonstelling.
Kunst met je tong
Pip & Pop creëert een metersgroot snoeplandschap, de colamachine van Helmut Smits zet bezoekers aan het denken en aan de vrouwenbeelden van de Australiër Joseph Marr mag gelikt worden. Laatstgenoemde is op het idee gekomen om beelden van vrouwen te maken waaraan je kan likken. Je kan genieten van de smaak cola, framboos, Fanta of drop. De suiker van het beeld vergaat langzaam door de warmte, waardoor je het er af kan likken. Ideaal voor tijdens een expositie met alleen maar zoetigheid!
De keerzijde van zoet
Roland Hicks laat het ongemak zien. De Brit schildert kauwgom onder je schoen, letterlijk sticky business. De politieke kant van sticky business komt aan bod bij Helmut Smits die water uit cola destilleert. Daarmee wijst de Rotterdamse kunstenaar op het bizarre feit dat er op sommige plekken ter wereld meer cola dan water voorhanden is.
Sticky Business van 16 september 2017 tot en met 18 februari 2018 in Het Stedelijk Museum Schiedam. Voor meer informatie ga naar de website.
Het roer kan écht nog eens om
Droom je van een eigen restaurant, koffietentje of bed & breakfast? Enthousiasme alleen is geen garantie voor succes in de horeca. Toch hoeft het niet bij dromen te blijven: het roer kan écht nog eens om.
De horeca lonkt
De kinderen zijn het huis uit. Je hebt niet zoveel zin meer in je werk. Of misschien heb je na de zoveelste reorganisatie geen baan meer. Een nieuw bestaan in de horeca lonkt. En je gaat dat helemaal op je eigen manier doen. Het goede nieuws is dat je zonder diploma aan de slag kunt als restaurateur of hotelier. Maar: dat betekent niet dat het simpel is. Een beginnend horecaondernemer moet rekening houden met regelgeving, te halen certificaten, vergunningen en financiering. Zaken die stuk voor stuk kunnen uitgroeien tot fikse hoofdpijndossiers. Begin dus met de vraag: waaróm wil ik dit?
Hard werken
Gaat het om gezelligheid en avontuur, dan kun je ook zelf lekker uit eten gaan en hotelletjes boeken. Dat is goedkoper en leuker dan een zaak opzetten die niet goed loopt. Want lekker makkelijk geld verdienen is er in de horeca niet bij; veel startende ondernemers moeten noodgedwongen weer stoppen. Ondernemen in de horeca is leuk, zegt chef-kok en consultant Robert Kranenborg. “Maar bedenk wel dat het voor vijf procent leuk is en voor 95 kei- en keihard werken. Reken maar op tien tot twaalf uur per dag, en dan vaak zes, zeven dagen. Je bent ook veel tijd kwijt aan administratie en inkoop.”
Eerst een plan
Toch beginnen? Ga dan bij jezelf te rade of het bedoeld is als fijne bezigheid met bijverdienste of dat u er een volledig inkomen uit moet halen. Het thuis verhuren van twee kamers aan toeristen is van een andere categorie dan het runnen van een hotel of restaurant. De financiële risico’s zijn kleiner maar de kans op een goed inkomen eveneens. Een leuk eettentje heeft niet meteen gasten die zich voor de deur verdringen met de portemonnee al in de aanslag.
Tips
Waar je aan het begin vooral aan moet denken? Christian Severijns, teamleider bedrijfsadvies bij Koninklijke Horeca Nederland geeft vier tips om je op weg te helpen:
1. Onderwerp jouw droom aan een realiteitscheck. Doe die roze bril af. Waarom zou een gast uitgerekend naar jou toekomen en hoeveel geld is hij of zij bereid uit te geven? Hoe zit het met de concurrentie? Severijns: “Een goede voorbereiding met een analyse van doelgroep, locatie en markt. Dat is wat een starter nodig heeft.”
2. Financieel inzicht en doorzettingsvermogen zijn onmisbaar. En je kunt maar beter een aanpakker en duizendpoot zijn. Severijns: “Ga beslist niet alleen van jezelf uit. Kijk vooral ook goed naar de markt. Je kunt je afvragen of het een goed idee is om een koffiebar te openen in Amsterdam als er al tweehonderd zijn.”
3. Onderschat de gast niet. “Die stelt hogere eisen en is trendgevoeliger dan voorheen,” aldus Severijns.
4. Maak een goed plan alvorens te beginnen. Severijns: “Ga rekenen en stel de vraag: kan ik hier een boterham mee verdienen? Financiers stellen die vraag ook.”
Financieringsvormen
Geld lenen bij de bank is lastig; die ziet horeca als een risicovolle branche. Severijns: “De laatste tijd zien we vaker combinaties van vormen van financiering. Dus wat eigen vermogen, kapitaal van familie of vrienden en een deel crowdfunding. Dat kan een bank ook over de streep trekken om een deel te financieren.” Voor een goed plan zijn via crowdfundplatforms op internet vaak wel particuliere geldschieters te vinden. “Maar wonderolie is het niet. Ook crowdfundplatforms zijn kritisch. En als het gaat om rente en kosten, zijn banken vaak goedkoper.” Bierbrouwers financieren ook wel horeca. Maar Koninklijke Horeca Nederland adviseert goed te kijken naar de financiële consequenties en afhankelijkheid die dat tot gevolg kan hebben. “Dat gaat vaak verder dan de prijzen en verplichte afname van bier – ook van koffiemelkcupjes bijvoorbeeld.”
Hoe zit het met de vergunningen, wetten & regels en hoe vind je een goed pand & personeel. Lees maandag deel 2.
TEKST: RICHARD MOOYMAN
Lekker uitwaaien
Het zijn weer lekkere dagen om naar het strand te gaan. Ideaal in de zon liggen of lekker uitwaaien. Maar het zand leent zich ook ideaal voor zandkastelen, of nog iets veel mooiers.
Zomers
De Nederlandse Tim Hoekstra maakt namelijk grote kunstwerken in het zand. Dit komt omdat hij is opgegroeid bij het strand waar hij elke zomer woonde. Hier maakte hij tekeningetjes in het zand met een stok, om lekker bezig te zijn. Deze hobby is uitgegroeid tot iets veel groters, waarbij hij zelfs zijn drone nodig heeft om het op de foto te krijgen.
Kort maar krachtig
Hij wil mensen verrassen op het strand. De dagjesmensen die aan het wandelen zijn en ineens een mega octopus tegenkomen. Tim is ongeveer 4 uur bezig per kunstwerk op het strand. Helaas zijn de werken niet echt blijvend, aangezien de zee het elke keer weer wegspoelt.
Onder de naam Dutch Beach Art heeft Tim Hoekstra een Facebookpagina. Hier vindt je nog meer mooie foto’s en video’s van zijn kunstwerken.
Gevecht tegen vet
Waarom moet de een levenslang op dieet omdat een handvol drop al aanzet en kan de ander probleemloos voor het diner nog even het broodmandje leegeten? Is het aanleg, de leeftijd, de sekse of iets fysieks? En is het te veranderen?
Het irriteerde biochemicus Sylvia Tara mateloos dat de weegschaal bij haar onmiddellijk uitsloeg als ze zich iets extra’s permitteerde terwijl haar vriendinnen nergens last van hadden. Dus besloot ze te onderzoeken waarom voedsel op iedereen een andere uitwerking heeft. En vooral: hoe vet eigenlijk werkt.
Kennis is macht
Ze pakte het wetenschappelijk aan en komt met goede, logische antwoorden die – helaas – niet altijd tevreden stemmen. Want ja, vrouwen komen inderdaad makkelijker aan, zeker als ze ouder worden. Dit is geen dieetboek maar het geeft wel veel inzicht. Tara bestudeerde ook de gewoonten van succesvolle afvallers en hoe je zelfbeheersing kunt trainen. Een stuk waardevoller dan de zoveelste dieethype. Want kennis is macht.
Sylvia Tara, Waarom de één wel dik wordt en de ander niet (Spectrum, € 19,99)
Sprookjes voor jong & oud!
Zin om te genieten van sierlijke parken, vorstelijke kastelen, klaterende beekjes, glooiende heuvels en sfeervolle spots? Dat kan! Op het sprookjesfestival in de stad Arnhem. Het festival vindt plaats van zaterdag 14 tot en met zondag 22 oktober.
Het is feest
Sprookjes zie je overal. Behalve de ouderwetse kun je hier ook de moderne sprookjesverhalen herbeleven. Van prinsessen tot kabouters, van wolven tot kikkers die her en der in het rondspringen. Bekende en mindere bekende toneelspelers blazen de verhalen een nieuw leven in. Er is genoeg te beleven op wel 40 verschillende locaties. Van dans, (vertel) theater, musical, muziek, film tot workshops. Soms groots, soms klein en intiem. Maar altijd in de vorm van een sprookje. Komt dat zien!
Meer weten? Kijk op: www.sprookjesfestival.nl
Zomerse plaatjes uit het verleden
Helaas is de zomer nu echt voorbij. Maar wat is er nou leuker om spelende kinderen te fotograferen om die mooie momenten vast te leggen? Zo dacht Elwira Kruszelnicka nou ook. Daarom heeft hij een eigen website gemaakt om jeugdervaringen van kinderen te delen met foto’s
Bekijk hieronder de prachtige foto’s die je aan je eigen zorgeloze jeugd doet denken:
Spelen met de schaduw
Je loopt op straat en het zonnetje schijnt lekker. Je ziet door de stand van de zon overal schaduw op je weg. Het heeft op zich wel wat, maar het is toch redelijk saai. Dat hoeft niet wanneer je in Redwood City, Californië rondloopt. Hier zijn de schaduwen namelijk een stuk leuker!
Opgeleukt
Damon Belanger, een grafisch ontwerper uit de buurt van San Francisco, heeft namelijk de schaduwen van alledaagse objecten geschilderd. Wanneer je dus langs een brievenbus loopt, kan het zomaar zijn dat de schaduw een spook is. Of bijvoorbeeld een schaduw van een bloem bij een fietsenrek. Het maakt het straatbeeld toch nét een beetje gezelliger. En als je niet door hebt dat je in Redwood City bent, of dat je niet weet dat deze schaduwen er zijn, sta je toch even raar te kijken.
Op zijn Instagram zie je nog meer leuks van hem. Op zoek naar nog meer geinige dingen? Kijk dan hier, hier of bijvoorbeeld hier.
Mee met Mizee
Die expositie, dát lijkt je wel wat. Maar het is zo’n eind en wat moet je daar verder nog? Schrijfster Nicolien Mizee (1965) bewijst vanaf deze Zin dat elk stadje en elk dorp de moeite waard kan zijn. Deze maand reist ze af naar Amstelveen.
Rad van Fortuin
Het is een misverstand dat me in Amstelveen brengt: ik lees over het Jan van der Togt museum en denk verbaasd: hoe kun je nou een heel museum wijden aan een tv-presentator uit de jaren 80? Als ik ontdek dat de presentator Hans heette en niet eens familie was van Jan, zijn we al op weg.
Voorstad
Amstelveen is ook al geen voorstad van Amsterdam, zoals ik altijd dacht, maar een allerliefst plaatsje met een kerk, een plein en een oude school. In de kerk zit een kantoor, en de school is onderdeel van het museum dat er later aangebouwd is. Jan van der Togt blijkt vooral glaskunst te hebben verzameld. Gekleurd glas heeft iets betoverends.
Patatsnijder
Het doet me denken aan vroeger, toen ik door mijn knikkers naar de zon keek. Dan kom ik bij een hoekje waar keukengerei van vroeger hangt: een snijbonenmolen, een pureestamper en een flessenrek. Eén apparaat kan ik niet thuisbrengen. “Een patatsnijder,” zegt de mevrouw van de balie. “Jan van der Togt was de eigenaar van de Tomado fabriek.” Dat is mooi. Je geld verdienen met praktische producten en het dan weer uitgeven aan objecten die geen enkel nut hebben, maar alleen maar mooi zijn.
Ganymedes
Als we even later het dorp weer in lopen, passeren we een verrekijkerwinkel. Dat treft! Ik hol naar de auto en haal mijn verrekijker uit de achterbak. ‘Ganymedes’ staat er op het uithangbord. Was dat niet een planeet? Inderdaad: de winkel staat vol sterrenkijkers, imponerende toeters. Een lange, broodmagere man komt onhoorbaar aan lopen. “Kunt u dit repareren? De uitschuifstukjes vallen er steeds af. Vier van de zes schroefjes ontbreken.”
Even zoeken
De man neemt mijn kijker aan, knikt zwijgend, pakt een grote doos met schroefjes en stort die uit over tafel. Hij gaat zitten en begint te zoeken. Is dit een grap? “Ik dacht eigenlijk dat u gewoon een standaardschroefje uit een laatje zou halen,” zeg ik een beetje onzeker. “Het is altijd even zoeken,” zegt de man, zonder op te zien. Even zoeken? Dit gaat uren duren. Er staan geen stoelen in de winkel. Mijn echtgenoot gaat buiten op de stoep zitten. Ik voeg me bij hem. Dat broodje moeten we maar vergeten; we mogen blij zijn als we voor het eten thuis zijn. Onthaasten in Amstelveen.
Patattenbakker
“Ik heb er één,” klinkt het vanuit de winkel. Ik sta op en loop naar binnen. “Nog maar vijf,” zegt de man. Zijn lange vingers schuiven telkens kleine hoopjes schroeven opzij. “Hoe lang bestaat deze winkel al?” vraag ik. Zijn vader was ermee begonnen. Hij was patattenbakker. Twintig jaar bakte hij patatten. “Maar zijn hart lag bij het sterrenkijken. Hij begon deze winkel vanuit de gang van ons huis.”
Carrièreswitch
“Van de patatten naar de sterren,” zeg ik. Ik denk aan Jan van der Togt, die van de patatsnijders in de glaskunst kwam. “Een hele carrièreswitch,” zegt de man. “Kijk, daar heb ik er weer een. O nee. Te groot.” Tegen de tijd dat de kijker weer in elkaar zit, ben ik volmaakt ontspannen. “Wat krijg u van me?” vraag ik. Vijf euro.
Tijdloos
We rijden naar huis. Een kerk die geen kerk is, een school die geen school is, maar een winkel zoals je je een winkel droomt: tijdloos.
Groot onderzoek naar pijn
Waarom oorbellen gevaarlijk kunnen zijn en meer gezondheidsnieuws.
Onveilige oorbellen
Sieraden die te koop zijn bij warenhuizen, kledingwinkels, drogisterijen en bijouteriewinkels voldoen lang niet altijd aan de veiligheidseisen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ruim 20% van de kettingen en oorbellen die ze onderzochten, bevatte meer cadmium,lood of nikkel dan is toegestaan. Een lijst van sieraden die volgens de NVWA een ‘ernstig veiligheidsrisico’ opleveren, vindt je op Inspectieresultaten.nvwa.nl/ productveiligheid.
Nationaal pijnonderzoek
Tussen de twee en drie miljoen Nederlanders heeft altijd pijn, vaak zonder duidelijke oorzaak. Dit kan een dagelijkse hel zijn voor je gezondheid. Omdat er nog veel onbekend is over hoe pijn precies werkt, hebben onderzoekers van het Radboudumc het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar pijn gelanceerd. Samen met het televisieprogramma De kennis van nu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) brengen ze in kaart hoe pijngevoelig Nederland is met de hoofdvraag: is pijn wel gezond? De resultaten worden eind november gepresenteerd. Ook meedoen? Vul de vragenlijst in op Pijnonderzoek.nl.
Warm = slecht slapen
De opwarming van de aarde heeft mogelijk invloed op onze nachtrust. Onderzoekers van de Harvard Kennedy School in het Amerikaanse Cambridge vroegen 765.000 mensen naar hun slaappatroon van de laatste maand en wat bleek? Hoe warmer het was, hoe groter het aantal mensen dat niet goed sliep. 65+’ers hadden er meer last van dan jongere mensen. Voor de oudere mensen is het minder gezond, omdat zij hun zweet minder goed kwijt kunnen raken. Een temperatuurstijging van 1° C bleek in de VS gelijk te staan aan maandelijks negen miljoen nachten met te weinig slaap.
Zes keer een mooie oceaan
Als je op de goede plek woont in Australië kun je genieten van de oceaan. Het hele land is er namelijk door omringd. Matt Burgess, oceaanfotograaf, weet dat maar al te goed.
Nattevingerwerk
Volgens Matt heeft de zee veel verschillende buien, net als mensen. En hij zet ze graag allemaal op de foto. Wat hem het meeste naar de oceaan toe trekt, is toch wel de relatie tussen het licht en het water. Het ziet er elk moment van de dag anders uit. Het is anders wanneer de zee ruig is, maar ook juist wanneer het heel stil is. Hij probeert elke dag een foto te maken van zijn geliefde oceaan, en doet het nu alweer zo’n 6 jaar lang.
Dat hij het kan is wel met zekerheid te zeggen:
Meer zien? Kijk op zijn Instagram. Matt is trouwens niet de enige die van mooie waterfoto’s houdt, Ray Collins kan er namelijk ook wat van.